Namn på Instagram: clarahedlunds "Vår!"Namn på Instagram: clarahedlunds "Vår!"
Namn på Instagram: clarahedlunds
"Vår!"
Namn på Instagram: reginamolsson "Vi lämnade vinteroverallen hemma."Namn på Instagram: reginamolsson "Vi lämnade vinteroverallen hemma."
Namn på Instagram: reginamolsson
"Vi lämnade vinteroverallen hemma."
Namn på Instagram: elobella50 "Skön stund i solen, Frodo och ja."Namn på Instagram: elobella50 "Skön stund i solen, Frodo och ja."
Namn på Instagram: elobella50
"Skön stund i solen, Frodo och ja."

Glädjebeskedet: Ovanligt varm vår

Publicerad

Våren har redan kommit i stora delar av landet - och här är nästa glädjebesked:

Den blir ovanligt varm!

– Mars ser ut att bli den månad då temperaturerna ligger högst över medel. Det gäller för hela Sverige, säger meteorologen Michael Ventrice på amerikanska väderinstitutet WSI.

Soldyrkarna har anledning att jubla. Enligt amerikanska väderinstitutet WSI får hela landet högre temperaturer än vanligt under både mars, april och maj.

– Mars ser ut att bli den månad då temperaturerna stiger högst över medeltemperatur. Vi ser att det som mest blir sex grader över medeltemperatur i norra Sverige. I resten av landet blir det minst någon grad varmare än normalt i säger Michael Ventrice.

Sydeuropeisk värmen

Framför allt de tre första veckorna i mars väntas bjuda på härliga vårtemperaturer, även om det kan bli något regnigare än normalt.

– De milda temperaturerna kommer från central- och Sydeuropa, säger Michael Ventrice.

Våren fortsätter sedan att vara varmare än normalt. Då rör det sig om någon grad över medeltemperaturerna.

– April blir något torrare än vanligt, framför allt i söder. I norr kan det däremot bli aningen mer regn än vanligt.

Maj väntas bli den regnigaste vårmånaden, även om också den kan bli ovanligt varm.

– Upp till 12 millimeter mer regn än vanligt kan man vänta sig i de norra delarna av Sverige i maj, säger Michael Ventrice.

"Bakslag hör våren till"

Enligt det norska väderinstitutet Storm har våren nått en stor del av Sverige.

– Har våren kommit en gång så är den här, oberoende av om det sedan blir ett bakslag en period. Det hör våren till. Sen finns det mängder av olika definitioner på vad vår är för något, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på Storm.

Når snart upp till Dalarna

SMHI har bestämt att definitionen av vår innebär att dygnstemperaturen är över noll grader mindre sju dygn i sträck.

– Det har det varit i hela Götland, i södra och östra Svealand. Och det är på väg att nå Värmland, Dalarna och Norrlandskusten, säger Daniel Fredriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag