Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glädjebeskedet: Nu börjar flyget gå till Eritrea

Under måndagen slöts freden mellan Eritrea och Etiopien. Det satte punkt för en konflikt som pågått i över 20 år. Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ethiopian Airlines vädrar morgonluft efter Etiopiens och Eritreas fredsavtal.

Nu startar reguljära flygturer mellan de två ländernas huvudstäder – för första gången på 20 år.

På måndagen upphörde krigstillståndet mellan Etiopien och Eritrea. Det ska bland annat leda till normaliserade relationer och öppna gränsövergångar.

Redan nu skapar det nya resmöjligheter mellan Etiopiens huvudstad Addis Abeba och Eritreas huvudstad Asmara.

– Vi på Ethiopian känner en enorm ära och glädje att återuppta planerade flyg till Asmara efter 20 år. Med öppnandet av ett nytt kapitel om fred och vänskap mellan de två systerliga länder ser vi fram emot att starta flyg till Asmara, säger Tewolde GebreMariam, vd på Ethiopian Airlines, i ett pressmeddelande.

”Kommer att spela en avgörande roll”

Redan om en vecka gör Ethiopian Airlines sin första reguljära flygresa tur och retur mellan Addis Abeba och Asmara.

– Återupptagandet av luftlänkar kommer att spela en avgörande roll för att stärka de övergripande politiska, ekonomiska, handelsmässiga och personliga förbindelserna mellan de två systerliga länderna. Vi planerar att väldigt snabbt få i gång flera dagliga tjänster och starta fraktflygningar, säger Tewolde GebreMariam.

Fram till 1991 var Eritrea en del av Etiopien men utropade självständighet 24 maj 1993. I december 2000 tecknade de två länderna ett fredsavtal, men på grund av meningsskiljaktigheter om gränsstaden Badme vägrade Etiopien att acceptera avtalet i praktiken. Ett militärt och diplomatiskt dödläge har existerat mellan länderna sedan dess.

Många har flytt Eritrea för att undvika landets obegränsade militärtjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!