I fredags sa Mikael Ribbenvik, rättschef på migrationsverket, till Expressen att myndighetens bedömning är att Haddiles möjlighet till återförening med sin biologiska familj är bättre i Frankrike.
Därför fattade man beslut om att Haddile skulle utvisas.
– Mamman är fransk medborgare, barnet är fransk medborgare. Vår bedömning är att möjligheterna till återförening är bättre i Frankrike än i Sverige, sa rättschefen Mikael Ribbenvik.
Magnus Rosenberg, även han rättsexpert på migrationsverket, gjorde samma bedömning.
– Inom EU är praxis att en återförening av mor och barn är av högsta prioritet och det görs bäst i deras hemland.
"Kändes lugnande"
Mikael Ribbenvik ringde själv upp Haddiles juridiska ombud Carl-Olof Lindberg med glädjebeskedet:
– Det här har Mikael Ribbenvik inte sagt tidigare. Han ringde upp mig vid sex-sju-tiden och berättade det, och jag har aldrig tidigare varit med om att rättschefen på migrationsverket själv ringt upp ett juridiskt ombud med ett sådant här besked, säger Carl-Olof Lindberg.
Någon timme efter samtalet ringde han själv upp Haddiles fostermor Malén Liewehr:
– Hon sa att det kändes lugnande, säger Carl-Olof Lindberg.
"Återförening att prioritera"
Migrationsverket släppte under söndagen ett pressmeddelande om att Haddile kommer att få stanna i sitt familjhem tills dess hennes föräldrar är återfunna:
"Haddile kommer bo kvar i sitt familjehem under tiden arbetet med att eftersöka föräldrarna pågår."
Och i samma pressmeddelande kallar man utvisningsbeslutet till Frankrike för "hypotetiskt":
"Som en hypotetisk sista utväg finns att flickan överlämnas till den franska socialtjänsten."
– Men vi har aldrig låtit ett barn som är under 12, kanske till och med under 11 år, skickas i väg till ett barnhem, säger Ribbenvik, men poängterar återigen att Haddile kommer att få stanna i sitt familjehem tills hennes föräldrar har hittats:
– Då är en återförening att prioritera, men det kommer inte att ske hur som helst, i sådana fall kommer hon att slussas från familjehemmet till sin mamma, eller sina båda föräldrar, säger Mikael Ribbenvik.