Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: Gorilla har fötts på Kolmården

Gorillan Enzo var den första som föddes i Sverige, nu har han fått ett eget barn.
Den lilla ungen föddes förra lördagen.Foto: Kolmården
Mamman Kiburi med sin lilla unge.Foto: Kolmården
Kiburi var dräktig i cirka 8,5 månader innan ungen kom.Foto: Kolmården

Efter 8,5 månaders väntan har Kolmårdens djurpark fått ett nytillskott.

Förra lördagen kom en liten gorillaunge till världen.

– Det här är både pappa Enzo och mamma Kiburis första unge, säger djurchefen Lina Berggren i ett pressmeddelande.

När gorillan Enzo föddes på Kolmården väcktes stor uppmärksamhet runtom i Sverige. Han var nämligen den första gorillaungen att någonsin födas i landet.

Och nu – 14 år senare – har han själv fått barn. Under förra lördagen födde partnern Kiburi en liten unge, efter att ha varit dräktig i cirka 8,5 månader.

– Den första tiden kommer ungen och mamman hålla sig väldigt nära varandra och därför har vi inte kunnat se om det är en hona eller hane än. Men det ska bli fantastiskt att nu få följa utvecklingen av den här nya lilla flockmedlemmen, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården, i ett pressmeddelande.

”Akut hotad art”

Djurparken skriver att födseln gick bra för såväl mamma som barn. Inför den stora dagen jobbade djurvårdarna i skift för att hålla uppsikt över graviditetens förlopp.

Den lilla ungen är den tredje av sin art att födas i Sverige. 

– Gorillan är en akut hotad art på grund av bland annat tjuvskytte och skogsskövling, och Kolmården är bland annat med och finansierar ett projekt i Nigeria där parkvakter skyddar gorillaområden, säger Linda Berggren i uttalandet.

Se Enzos fräcka drag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.