Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glädjebeskedet för Dan – får stanna i lägenheten

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Signalisten har beslutat att Dan Michael kan bo kvar i lägenheten efter att de beslutade att vräka honom när hans mamma dog.
Foto: Birger Broberg / Privat
Nu får Dan Michael och hans pappa Birger bo kvar i lägenheten i Solna.
Foto: Birger Broberg / Privat

Efter att 15-årige Dan Michael Brobergs mamma dog beslutade kommunala bostadsbolaget Signalisten att han skulle vräkas. 

Nu – när avhysningsbeslutet väntar på att prövas av hovrätten – har Signalisten hittat en lösning som gör att han och pappa Birger kan bo kvar. 

– De fick väl kalla fötter så de löste det genom att Solna stad hyr ut lägenheten i andra hand till Dan Michael till han fyller 18 och sedan får han möjlighet att ta över det, säger Birger Broberg. 

Hänt var först med att berätta om Dan Michael, som först förlorade sin mamma som 13-åring och sedan skulle vräkas från trerummaren i Solna där han bott sedan tre års ålder. Sedan uppmärksammades fallet av Expressen och flera andra medier. 

Avhysningsbeslutet väntade på att tas upp av hovrätten och läget såg mörkt ut för familjen Broberg. 

Hyresvärdens plötsliga vändning – innan hovrätten

Men i förra veckan ändrade sig plötsligt kommunala bostadsbolaget Signalisten och hittade en lösning.

Solna kommun kommer ta över kontraktet och hyra ut till Dan Michael i andra hand fram till hans 18-årsdag, då han får möjlighet att ta över kontraktet. 

Dan Michael, och hans pappa Birger som flyttade in i lägenheten strax efter mammans död och betalar hyrorna, kan bo kvar.

– Det är skönt att kunna släppa den tegelstenen, säger Birger Broberg och skrattar. 

– Det har varit jobbigt den sista tiden. 

Sa de något om varför de ändrat sig? 

– Nej, inte mer än att de tyckte väl att det blev för mycket tryck på dem. De är ju politiskt tillsatta i styrelsen, har jag för mig. Och det var nästan 10 000 namnunderskrifter och ganska mycket skriverier i medier. De medger ju att han är ett barn och att han inte ska kastas ut på gatan. 

Vad sa din son när han fick beskedet? 

– Han var ju glad, det var skönt för honom. Det har varit tufft för honom. 

Signalisten: ”Tog lite tid att ta fram den här lösningen”

Magnus Nilsson (M) är styrelseordförande för Signalisten. 

– Vi hittade ett sätt att göra det inom ramarna för våra regler och hyreslagstiftningen. Och det tog lite tid att ta fram den lösningen för det här är lyckligtvis ett så ovanligt fall, säger Magnus Nilsson. 

De fick ett avhysningsbeslut, sedan gick det till domstol, nu skulle det upp till hovrätten och Signalisten har under förhandlingar sagt att det är rimligt att han får bo i husvagn tillsammans med sin pappa. Så varför har ni ändrat er i ett sådant här skede i rättsprocessen? 

– Därför att när rättsprocessen är initierad så måste den ha sin gång och vi var tvungna att reda ut rättsläget. Dessutom var vi tvungna att hitta en lösning som är absolut vattentät. Det är ju tokigt om någon överklagar något vi har gjort och så får de rätt i domstol och så måste den här killen avhysas i alla fall. Det är mycket som kommunen gör som överklagas. 

– Detta har vi löst nu, vi fick ju rätt i rätten. 

Hade det kunnat lösas i ett tidigare skede, utan domstolsprocessen? 

– Det hade det möjligen kunnat göra. Men man vill reda ut rättsläget och ha en vattentät lösning. Det riskerar också att bli ett prejudikat om man inte har rättsläget klart, säger Magnus Nilsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.