Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tävling utlyst för att återskapa spiran

Nu har tuppen hittats.Foto: Twitter
Toppspiran föll i den kraftiga branden.Foto: CEDRIC HERPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen är stor efter branden.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Edouard Philippe, president Emmanuel Macron och Paris ärkebiskop Michel Aupetit.Foto: PHILIPPE WOJAZER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den troddes ha gått förlorad i lågorna i Notre-Dame.

Men ett dygn efter branden hittades katedralens kyrktupp, som satt på toppen av spiran.

Den beskrivs som bucklig – men möjlig att återställa, enligt Le Parisien.

Samtidigt har insamlingen efter branden nått en miljard euro.

Ett och ett halvt dygn har nu gått sen ikoniska Notre-Dame i Paris eldhärjades. Paris är i sorg, men Frankrikes president Emmanuel Macron har lovat att katedralen ska byggas upp ”vackrare än förut”.

Dessutom ska det ske inom fem år, säger han – trots varningar om att det omfattande arbetet kan ta decennier.

Spiran med kyrktuppen rasade

Det var på måndagskvällen som larmet om branden i Notre-Dame kom. Flammor och rök syntes över stora delar av den franska huvudstaden och en stor folkmassa samlades för att se på när räddningstjänsten kämpade mot lågorna. Mitt framför ögonen på de chockade Parisborna kollapsade sen katedralens huvudspira.

Notre-Dame har varit en av de mest populära turistattraktionerna i Paris.Foto: THIERRY MALLET / AP TT NYHETSBYRÅN

Högst upp på spiran satt en kyrktupp.

Den troddes ha förstörts i samband med raset, smält sönder i lågorna.

Men på tisdagskvällen, ett drygt dygn efter att det första larmet om branden kom, hittades tuppen, skriver Le Parisien.  

Tidningen kallar det för ett ”mirakel”.

https://twitter.com/chanutj/status/1118191122340302850

Kulturministeriet bekräftar att kyrktuppen har hittats. En person från ministeriet säger till Le Parisien:

– Tuppen har räddats. Jag såg chefsarkitekten komma ner med tuppen i sina armar. Den är bucklig men troligtvis möjlig att återställa.

Påven tackar brandmännen

Kopparstatyn ska ha fallit ”rätt” när spiran kollapsade, och inte in i elden. I den fanns tre reliker, men eftersom tuppen till viss del har krossats har man ännu inte kunnat kontrollera om relikerna finns kvar eller inte.

En bild på Twitter visar Philippe Villeneuve, ansvarig för renoveringen av Notre-Dame, som bär på den tilltufsade tuppen.

https://twitter.com/Guglielminetti/status/1118221360164167680

Den över 800 år gamla byggnaden brann hela måndagskvällen och natten mot tisdagen. På tisdagsmorgonen meddelade brandkåren i Paris att branden var släckt, och nu väntar ett omfattande arbete med att bygga upp katedralen på nytt.

Påven har uppmanat till mobilisering för att katedralen ska kunna byggas upp igen, och tackar nu brandmännen å hela kyrkans vägnar.

Miljardinsamling till Notre-Dame

Det är flera som vill bidra med pengar till renoveringen. Bland annat har den franska miljardären François-Henri Pinault lovat att donera över en miljard kronor till återuppbyggandet, och familjen bakom lyxmodehuset Louis Vuitton donerar det dubbla.

På onsdagen meddelar premiärminister Édouard Philippe att Frankrike lanserar en internationell arkitekttävling för att återskapa katedralens spira. 

https://twitter.com/AFP/status/1118466722191872001

Insamlingen till Notre-Dame har på mindre än två dagar nått en miljard euro, enligt The Mirror. Det motsvarar 10,4 miljarder kronor.