42 dagar utan ett enda fall – men risken finns att sjukdomen kan återkomma till Liberia. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

42 dagar utan ett enda fall – men risken finns att sjukdomen kan återkomma till Liberia.

 Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Glädjebesked: Liberia är helt fritt från Ebola

Publicerad

Här är glädjebeskedet som världen väntat på.

Nu deklarerar världshälsoorganisationen WHO Liberia helt fritt från ebola.

Det är snart två år sedan den smittsamma virussjukdomen ebola fick fäste i flera västafrikanska länder och började spridas utom kontroll.

Men nu är epidemin bekämpad rapporterar BBC.

På torsdagen deklarerade världshälsoorganisationen WHO att Liberia, som sista land, nu är helt ebolafritt efter att det gått 42 dagar utan ett enda nytt sjukdomsfall.

Guinea och Sierra Leone fick samma positiva besked i slutet av förra året.

– Det här datumet markerar att det är första gången sedan epidemin bröt ut för två år sedan som alla tre av de mest drabbade länderna - Guinea, Liberia och Sierra Leone - har rapporterat noll nya fall under minst 42 dagar, säger Margaret Chan, generaldirektör för WHO, i ett uttalande till BBC.

Faran inte över förrän nästa år

Men hon håller samtidigt upp ett varningens finger för att det fortfarande finns risk för nya utbrott.

Liberia har deklarerats fritt från ebola vid två tidigare tillfällen och risken är fortfarande hög för att sjukdomen återkommer.

Det är framför allt bristen på rent vatten - som saknas i vart tionde hem i Liberia - som gör att sjukdomen sprids. Organisationen Water Aid är nu på plats i landet för att bygga ut tillgången på toaletter och vatten.

– Det är oerhört glädjande att Liberia äntligen är fritt från Ebola, och nu måste fokus ligga på att bygga upp landets motståndskraft så att det inte händer igen. Helt avgörande för att minska risken för epidemier som Ebola är att människor har tillgång till rent vatten, toaletter och möjlighet att tvätta händerna med tvål, säger Water Aid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Enligt WHO kan ebolasmittan överleva i sperma i upp till ett år, vilket gör att män kan sprida viruset vidare till sina partners även om de själva inte längre är sjuka.

– I slutet av det här året förväntar vi oss att alla som tidigare insjuknat och överlevt har fått bort viruset helt och hållet från kroppen, säger Margaret Chan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag