150 befaras döda efter glaciärras

Glaciär har rasat i Himalaya – många befaras döda.
Se bilderna på förödelsen.
Foto: Skärmdump / The Hindu
Se bilderna på förödelsen.
Foto: Skärmdump / The Hindu
Foto: Skärmdump / The Hindu
Se bilderna över förödelsen när vattnet drar fram.
Foto: Skärmdump / ANI
Se bilderna över förödelsen när vattnet drar fram.
Foto: Skärmdump / ANI
Se bilderna över förödelsen när vattnet drar fram.
Foto: Skärmdump / ANI
1 / 7

Över hundra personer befaras ha omkommit efter ett glaciärras i Himalaya. 

Bilder visar hur en massiv flodvåg drar genom landet – som orsakar förödelse. 

Flera av landets norra distrikt har satts i högsta beredskap, militären har kallats in och invånarna i närheten av floden evakueras.

Glaciären i indiska Chamolidistriktet rasade på söndagen. Enligt uppskattningar kan 100-150 personer ha omkommit i samband med katastrofen. Dessutom saknas flera personer som arbetar på ett vattenkraftverk i området. 

Premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter:

”Jag följer den olyckliga situationen i Uttarakhand noga. Indien står med Uttarakhand och nationen ber för allas säkerhet där. Har kontinuerligt pratat med myndigheter och fått uppdateringar om NDRF-utplacering, räddningsarbete och hjälpinsatser”. 

https://twitter.com/narendramodi/status/1358330186337570817?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1358330186337570817%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.indiatoday.in%2Findia%2Fstory%2Futtarakhand-glacier-burst-flood-joshimath-alert-haridwar-rishikesh-live-updates-1766778-2021-02-07

Fördämning brustit

Glaciärraset har orsakat höga flöden i Dhauligangafloden, som har lett till att en fördämning brustit. Enligt Trivendra Singh Rawat, chefsminister i Chambolis, har vattennivån i floden ökat med en meter.

Vattnet forsar fram och orsakar förödelse, skriver India Today. Utöver de enorma räddningsinsatser som pågår har militären kallats in. Uppdraget är att hjälpa befolkningen i de drabbade områdena, men också stötta räddningspersonal. Myndigheter uppmanar personer att inte gå nära floden.   

”Vattenflödet i Alakanda har blivit normalt efter Nandprayag. Vattenivån på floden är en meter högre än normalt, men flödet minskar. Chefen för katastrofenheten, polisen följer situationen i ett kontrollrum.” , säger indiska myndigheter i ett uttalande. 

Forskning: Glaciärerna smälter rekordsnabbt

Smälttakten hos glaciärerna i Himalaya har fördubblats sedan 2000-talets början, visar en analys gjord på Columbiauniversitetet i USA.

– Det här är den tydligaste bilden av hur snabbt och varför isen smälter under den här tidsintervallen, säger doktoranden Joshua Maurer, som leder studien, till Economic Times.  

Studien visar att även glaciärerna på de högsta höjderna i världen påverkas av att genomsnittstemperaturen stiger, säger Joseph Shea, som forskar på glaciärer vid University of Northern British Columbia i Kanada. Även han medverkade i studien, skriver Economic Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.