Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gjorde mynten - för att hämnas på kungen

”Horkarl”-myntet var en hämnd mot kungen.

Svenska Dagbladet skriver i dag att motivet ska vara att personen bakom myntet stördes av kungens 65-årsfirande.

– Personen kom en halvtimme försent till jobbet, säger Erik Åberg, vd för Svenska Medalj, till tidningen.

I går trädde personen bakom enkronorna med texten ”Vår horkarl till kung” fram i Svenska Dagbladet.

I en anonym intervju med tidningen sa skaparen då att enkronorna som smädar kungen är en del av ett konstverk och att de viktigaste delarna av det är reaktionerna.

Personen berättade också om arbetet med att framställa kronorna:

– Jag har gjort det här själv och har fått leta rätt kompetens när jag har behövt hjälpt, sa personen till tidningen.

Ville prägla medaljer

I dag avslöjar sedan Svenska Dagbladet att enkronorna, som började dyka upp i början av sommaren, är en hämnd mot kungen.

Tidningen har pratat med företaget Svenska Medalj som bland annat tillverkar årets Nobelprismedaljer.

I maj kontaktades företaget av en person som ville ha hjälp med att prägla 14 stycken medaljer – personen hade ett färdigt verktyg med motivet och arbetet skulle därför bara ta några minuter.

Kom till verkstaden

Svenska Dagbladet skriver att det dock tog stopp när personen dök upp i verkstaden – efter att ett mynt präglats upptäckte fabrikschefen vad myntet föreställde.

–  Han tog direkt ner verktyget och sa att det inte var något vi tänkte vara med på. Han slängde inte ut någon fysiskt men sa väldigt bestämt att personen fick lämna lokalerna, säger Erik Åberg, vd för Svenska Medalj, till tidningen.

På frågan om varför personen ville prägla mynten fick Svenska Medalj svaret att personen irriterats av avspärrningarna i Stockholm när kungen fyllde 65 år i fjol.

– Personen kom en halvtimme försent till jobbet, säger Erik Åberg till Svenska Dagbladet.

Polisanmälan

Företaget säger sig dock inte ha någon aning om vem som till slut hjälpte personen att prägla mynten – när de första enkronorna uppmärksammades i medierna gjorde dock vd:n Erik Åberg en polisanmälan.

I går lades också ett filmklipp om enkronorna ut på Youtube. Där syns bland annat bilder från en verkstad och samtidigt utlovas en längre film om mynten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.