Giuliani stoppas från juridisk yrkesutövning

Presidenten kan benåda 100 personer innan han lämnar sin post
Rudy Giuliani.
Foto: STEVEN SENNE / AP

Rudy Giuliani förbjuds att arbeta som jurist för att ha gjort ”falska och missledande påståenden” om Donald Trumps förlust i det senaste presidentvalet.

Delstaten New Yorks högsta domstol har belagt Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York och rådgivare åt USA:s förre president Donald Trump, med förbud mot juridisk yrkesutövning hela delstaten.

CNBC News beskriver beslutet som ett hårt slag mot Giuliani, som har varit federal åklagare på Manhattan och haft en av de högsta posterna på justitiedepartementet.

”Vi drar slutsatsen att det finns ovedersägliga bevis för att den tilltalade kommunicerade bevisligen falska och vilseledande påståenden till domstolar, lagstiftare och allmänheten i sin egenskap av advokat för den tidigare presidenten Donald J. Trump och Trump-kampanjen i samband med Trumps misslyckade försök att bli omvald 2020”, står det i domstolsbeslutet som citeras av CNBC.

Domstolen: Hot mot allmänhetens intresse

Uttalandena gjordes för att ”på felaktiga grunder ge stöd åt den tilltalades berättelse om att segern i 2020 års presidentval stals från hans klient på grund av omfattande röstfusk”, enligt domstolen, som slår fast att hans beteende är ett ”omedelbart hot mot allmänhetens intresse”.

Avstängningen av Giuliani träder i kraft omedelbart men är tillfällig och gäller i väntan på en formell förhandling. 

Giulianis advokater John Leventhal och Barry Kamins säger i ett uttalande som CNBC citerar att de är besvikna över domstolens beslut.

”Vi tror att när frågorna har undersökts fullständigt vid en förhandling kommer Giuliani att återupptas som en uppskattad medlem i juristkåren som han har tjänat så väl i sina många funktioner i så många år.”

Rudy Giuliani: ”Lämnar in stämningsansökan på måndag” 

President Trump fast besluten av att dra delstater inför rätta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.