Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giuliani hörs pressa Ukraina på inspelning

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rudy Giuliani var Donald Trumps personliga advokat under tiden i Vita huset.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Rudy Giuliani.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

CNN har kommit över en inspelning från 2019 där man kan höra hur Trumps dåvarande advokat Rudy Giuliani försöker få Ukraina att utreda rivalen Joe Biden.

– Allt vi behöver från presidenten är att han säger: ”Jag ska sätta en hederlig utredare på fallet, han kommer utreda och gräva upp bevisen”, säger Giuliani i inspelningen.

Transkriberade utdrag av samtalet har tidigare publicerats under våren.

I juli 2019 gjorde Donald Trump ett mycket uppmärksammat telefonsamtal till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, där den amerikanska presidenten bad om en ukrainsk utredning av den politiska motståndaren Joe Biden.

Samtalet låg sedan som grund för den första riksrätten mot Trump – där han friades.

CNN har nu publicerat ett inspelat samtal som gjordes dagar innan Trumps uppmaning, där man kan höra Rudy Giuliani be Zelenskyjs rådgivare Andriy Yermak om två utredningar mot Biden, en om korruption och en om valpåverkan i presidentvalet 2016.

– Tro mig Andriy, det skulle vara bra för oss alla, säger Giuliani i inspelningen.

Samtalet var varit känt sedan tidigare men det här är första gången som det publicerats komplett och i ljudform.

”Skulle rensa luften”

I samtalet antyder Giuliani att det skulle förbättra relationen mellan USA och Ukraina – som var i stort behov av amerikanskt bistånd på grund av kriget med Ryssland.

– Det skulle rensa luften ganska bra. Och jag tror det skulle göra så att jag kan, tror jag, prata med presidenten (Trump) för att se vad vi kan göra för att ställa missförstånden åt sidan. Jag tror att det här skulle kunna vara en bra sak för att ha en mycket bättre relation.

Samtalet var varit känt sedan tidigare men det här är första gången som det publicerats komplett och i ljudform. Transkriberade utdrag har tidigare publicerats av Time Magazine och Buzzfeed.

CNN har sökt Giuliani för en kommentar men han har inte svarat. Tidigare har han dock sagt att han inte gjort något fel i Ukraina och att han enbart arbetade åt sin klient Donald Trump.

En federal utredning pågår just nu mot Giuliani där åklagare bland annat utreder hans agerande i Ukraina innan fjolårets amerikanska presidentval.

Trump: ”Fauci hade fel om Wuhan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.