Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gita Navabi ny partiledare för Fi

Gita Nabavi är ny partiledare i Feministiskt initiativ bredvid Gudrun Schyman. Arkivbild. Foto: Feministiskt initiativ
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gita Navabi från Stockholm har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Jämte den andra partiledaren Gudrun Schyman ställs hon nu inför utmaningen att ta Fi ända in i riksdagen.

Feministiskt initiativ håller i helgen kongress och valkonferens i Malmö. På lördagen var det dags att välja en efterträdare till Victoria Kawesa som avgick i höstas.

De 137 kongressombuden sade enhälligt ja till Gita Navabi, som var den enda kandidaten till posten. I sitt första tal som partiledare sade hon:

– Det är en ära att få vara en del i det här sammanhanget.

Men det är inget enkelt arbete som ligger framför den nya partiledarduon. Prognosen inför det kommande valet ser dyster ut – Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen.

– Opinionsmässigt ser det inte riktigt ut att räcka – om det inte händer något under valrörelsen som gör att de och deras frågor får utrymme, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Under helgens kongress ska Fi även slå fast sin valplattform. Trots att den redan är bestämd, och alltså bara ska klubbas på söndag, är den inte offentlig ännu.

 

LÄS MER: Schyman övertygad om riksdagsplats trots 2 procent 

 

Fi försöker ta sig in i riksdagen för fjärde gången

Men i partiets statsbudget för 2018 finns några tydliga fokusområden, bland annat kraftigt höjda lägstapensioner, sänkt arbetstid och stärkt asylrätt. Partiet vill också kraftigt skära i försvaret.

Det är fjärde gången som partiet nu gör ett försök att ta sig in i riksdagen.

– Det är klart att saker som att driva en energisk kampanj, exempelvis vara aktiv på sociala medier som man var vid förra valet, kan hjälpa. Men det avgörande kommer snarare bli vad valrörelsen faktiskt handlar om, och också hur det parlamentariska läget ser ut, säger Sofie Blombäck.

Många som egentligen gillar Fi kan tveka eftersom man är vänster och inte på något sätt vill orsaka ett maktskifte, säger hon.

Efter det senaste valet var besvikelsen stor. Fi hade bara några månader tidigare lyckats ta en plats i EU-parlamentet, men slutade på 3,1 procent, en procentenhet för lite för en riksdagsplats.

Sedan dess har partiets siffror legat stadigt under valresultatet – mellan 2–2,5 procent.

Metoo-debatten tycks inte ha fått Fi att lyfta

Metoo-debatten, som präglade stora delar av hösten, tycks inte heller ha fått partiet att lyfta.

– Det svar partiet själv ger är att metoo inte har varit moget att göra partipolitik av. Ett kompletterande svar kan vara att här finns ingen riktigt tydlig politisk motståndare. Inget annat politiskt parti går ut och säger att man är emot metoo, säger Sofie Blombäck.

Under helgen ska Fi också besluta om riksdagslistan. Noteras kan att både Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström och tidigare länspolismästaren i Stockholm Gunno Gunnmo står på valbar plats.

TT: Vad händer om Fi inte lyckas i det här valet heller?

– Det beror väldigt mycket på hur det går i de kommunala valen. Vi har många exempel på partier som ganska många gånger har misslyckats på den nationella arenan, men som lyckats överleva och fortsätta på den lokala nivån, säger Blombäck.