Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gisslandrama på fängelse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En kvinnlig vårdare togs på onsdagskvällen som gisslan på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna. Två fångar, beväpnade med något slags stickvapen, förskansade sig med kvinnan i en av fängelsets bostadspaviljonger.

Förhandlingar med gisslantagarna pågick ännu vid 22-tiden, och ingen människa hade då kommit till skada. - Vi vet ännu inte vad motivet är, säger fängelsechefen Henrik Svärd till TT och tillägger att det i första hand gäller att försöka lugna ner stämningen så att ingenting allvarligt händer. - De två har ännu inte framfört några konkreta hot eller vad det är de vill uppnå med sin handling. Men den ene har antytt att det skulle ha något att göra med en relation som han har utanför fängelset. - Nu måste vi få dem att förstå att det inte blir så lätt att ta sig härifrån med all personal, som dragits samman, både från polisen och från oss.

Narkotikabrott och stöld

 Gisslandramat började i de två fångarnas bostadsavdelning. Där de tog den kvinnliga vårdare som gisslan och hotade resten av personalen med någon form av stickvapen. Sedan förde de med sig kvinnan över anstaltsgården och in på en annan avdelning där de barrikaderade sig. Gisslantagarna är födda 1980 respektive 1983. Båda är dömda till fängelsestraff på mindre än två år, den ene för stöld och den andre för narkotikabrott plus stöld. Gisslan är 33 år och enligt Henrik Svärd "en stabil person". Sörmlandspolisen, som begärt hjälp från andra polisdistrikt, har spärrat av ett stort område runt fängelset.

Tredje konflikten

 Det är tredje gången i år som fångar på Hällbyfängelset ställer till bråk och upplopp. I början av juni slog sju intagna sönder en hel avdelning på anstalten. Ingen människa skadades, men avdelningen måste stänga för totalrenovering. I slutet av juli var det så dags igen. Då löpte ånyo sju berusade fångar amok och vandaliserade en paviljong samt hotade personalen. Ingen anställd skadades. Skälet till båda upploppen sägs ha varit fångarnas missnöje med förhållanden på fängelset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.