Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gissén: ”Partiet är i chocktillstånd nu”

Expressens politikreporter Helena Gissén.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Den numera avgående statsministern Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under sitt sommartal bekräftade Stefan Löfven sin avgång som partiledare och statsminister. Ett besked som Expressens reportrar Thomas Nordenskiöld och Helena Gissén tidigare hade avslöjat skulle komma.

Expressens politikreporter och politiska kommentator Helena Gissén reder nu ut frågetecknen efter statsministerns plötsliga avgång.

– Jag tror att partiet är i chocktillstånd nu faktiskt, säger hon till Expressen TV.

Varför avgår Löfven just nu?

– Han säger själv att det är en process som mognat fram under sommaren, där han kommit fram till att det är för partiets bästa. Han vill att människor ska veta att den som leder partiet i valrörelsen också är den kommer leda partiet under många år framöver. Han har, enligt egen uppgift, inga personliga motiv för sin avgång, säger Expressens politiska kommentator Helena Gissén till Expressen TV.

Hur påverkar det här Socialdemokraterna?

– Jag tror att partiet är i chocktillstånd nu. Det här var otippat för alla utanför den innersta kretsen. Det har inte spekulerats i att Stefan Löfven skulle avgå, utan tvärtom har han deklarerat att han ville sitta kvar över valet, om partiet ville ha honom. Det finns ingen intern kritik mot honom heller. 

– Nu får efterträdaren extremt kort tid på sig. När vi frågade om det på pressträffen svarade han att ”man har upparbetade rutiner och personer som är kunniga”, det tyder på att det finns ett antal kandidater som kan kliva in i en roll som både partiledare och statsminister med väldigt kort varsel. 

Vilka är det som det spekuleras kring?

– Det talas mycket om att det måste vara en kvinna nu och då är finansminister Magdalena Andersson ett namn som nämns hela tiden. Det är oklart om hon verkligen vill, men det är fullt möjligt att hon i god socialdemokratisk anda helt enkelt ställer upp om partiet kallar.

– Man pratar om Anders Ygeman, Mikael Damberg, som också har lång statsrådserfarenhet. Lena Hallengren har också nämnts i de här sammanhangen. Även mer otippade namn som Annika Strandhäll har nämnts. 

Vad mer händer i dag som vi ska hålla kolla på?

– Nu är det partistyrelsemöte, extra insatt, klockan 15. Till det mötet är också ombudsmän i partiorganisationen kallade och även partidistriktens ordföranden. Där kommer Stefan Löfven att förklara för sitt parti lite närmare hur han har tänkt. 

– Sen har vi hört valberedningens ordförande Elvy Söderström, hon nämnde att hon kommer kalla till ett möte med valberedningen så fort som möjligt.

Det var en svår process när Löfven valdes, hur svårt blir hennes uppdrag den här gången?

– Det är förmodligen lättare den här gången, skulle jag tro, förra gången var det hopplöst och partiet var i upplösningstillstånd. Nu finns ett antal kandidater och det troliga är väl att de, åtminstone internt i den högsta ledningen, har deklarerat huruvida de kan tänka sig att ställa upp som partiledare. Jag tror att det blir en betydligt enklare process den här gången.

Statsvetaren: ”Räddade partiet ur kollapsen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.