Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gisela Janis: "Får ta det som det kommer"

Gisela Janis.
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

När Gisela Janis på måndagskvällen hälsade Nobelgästerna välkomna i Stockholms stadshus bar hon frack.

Hon är första kvinnliga marskalken som bär den traditionellt manliga högtidsdräkten, något hon fått begära särskilt tillstånd för.

– Jag är väldigt glad över att jag får ha den klädsel jag vill. Det är bekvämt och det är skönt att de inte tvingar mig att bära klänning för sakens skull, säger Gisela Janis.

Till vardags arbetar hon med jämlikhetsfrågor på Stockholms universitets studentkår. Som marskalk på Nobeldagen ska hon hjälpa fanbärarna, dela ut program och vara "levande rep" när kungligheterna går förbi.

Är du orolig för reaktioner från gästerna?

– Jag får ta det som det kommer. Får jag en reaktion får jag bemöta det på bästa sätt. Jag arbetar och kan inte ta diskussionen på plats, men jag vill se till rätten att få bära den klädsel man vill.

Det slutgiltiga beslutet om hennes klädsel fattades av Nobelstiftelsen, eftersom den styr över vad de som arbetar har på sig. Efter lite diskussion blev svaret positivt. Gisela Janis tror däremot inte att en man skulle få tillåtelse att bära klänning.

– Nej, tyvärr tror jag inte det. Men det här är ett steg i rätt riktning och jag hoppas att det i framtiden inte ska spela någon roll, säger hon.

Formell högtidsdräkt

Frack började användas i Storbritannien som ett plagg för ritt och blev modernt i dagligt bruk under senare delen av 1700-talet.

Från 1870-talet ingår frack i mäns formella högtidsdräkt, frackkostym. Där ingår svart eller midnattsblå frack, byxor med sidenrevärer, vit väst, skjorta, rosett och handskar i vitt, svarta strumpor och skor.

Vid akademiska högtider och begravning kan svart väst, och svart fluga, användas. Det används också då frackkostym bärs av yrkesarbetande, som inom restaurangvärlden. (TT)

Källa: Nationalencyklopedin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.