Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Gildo var en jävligt konstig person"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bherlin Gildo var en av de första svenska terrorister som gjorde sig känd när han poserade på brutala bilder.

Bherlin Gildo var en av de första svenska terrorister som gjorde sig känd när han poserade på brutala bilder. 

På dem syns när han trampar på döda syriska soldater, när kristna män förnedras och när tillfångatagna trakasseras. 

– Gildo var en jävligt konstig person, säger en av de som deltog i strid med honom till Expressen.se.

Nu står han anklagad för terrorbrott.

Redan hösten 2012 började Bhelrin Gildo figurera på ett Facebook konto för svenska "jihadister" i Syrien. Kontot är nedlagt för länge sedan men bilderna finns kvar. 

Den tidigare kampsportaren Gildo ingick tillsammans med andra svenska "jihadister", som numera tillhör terrororganisationen Islamiska staten, IS, i en grupp som kallades Kataib al-Muhajireen. Gruppens riktiga namn var Jaish al-Muhajireen wal-Ansar och leddes av terrorledaren Tarkhan Batirashvili, mer känd som Omar al-Shishani. Batirashvili tjänstgjorde i den georgiska armén innan han dök upp i Syrien. 

De flesta svenska "jihadister" som åkte till Syrien i början av kriget anslöt sig till al-Shishanis ökända grupp. 

- Gruppen existerar inte längre. De flesta av oss har gått över till IS, säger en IS-medlem till Expressen.se.

Återvände

När Gildo började figurera på sociala medier skrev Expressen ett reportage om honom och om andra svenskar i Syrien. Vi intervjuade en göteborgare som kallade sig Abou Tauba, en ung man som trodde på det han gjorde. 

- Det är tidig morgon. Jag och Gildo är vakna. Vi väntar på order om en stor operation, sa Abou Tauba till mig. 

Abou Tauba dödades i strid en tid efter intervjun. I intervjun påpekade Abou Tauba att varken han eller de andra svenska ”jihadister” tänkte återvända till Sverige. Men, Gildo återvände och bytte adress. Men kvar fanns bilderna som tagits på honom – bland annat en bild där Gildo trampade på en död soldats huvud.

- Om vederbörande dödats på ett sätt som strider mot den så kallade internationella humanitära rätten så utgör bilden ett indicium på att den person som är bredvid den döde hade något med hans död att göra, sa Pål Wrange, docent och universitetslektor i folk rätt i en tidigare intervju.

Gör sig skyldiga till flera brott

På en annan bild ligger en tillfångatagen syrisk soldat på knä och en anonym person håller i soldatens krucifix som han bär runt halsen. Den anonyma personen bär en identisk jacka med Gildos jacka, även handen är identisk. 

Soldaten på bilden beskrivs av jihadisterna som "en av Assads kristna hundar".

- Bilden kan utgöra ett indicium på ett brott mot den internationella humanitära rätten. Fångars religion ska respekteras, sa Pål Wrange.

Wrange påpekade då att enligt syrisk rätt gör svenskarna sig skyldiga till flera brott, särskilt med tanke på att inget land tillåter väpnade uppror. Men även i Sverige kan de ställas inför rätta om det visar sig att de har begått krigsbrott. 

- Svenska domstolar kan döma för krigsförbrytelser även om de har ägt rum i andra länder. Det har ägt rum ett flertal rättegångar i Sverige för brott som begicks under krigen i före detta Jugoslavien under 90-talet, sa Pål Wrange.

Var jävligt konstig

Gildo var aktiv på landsbygden till Aleppo och "begick brutala" krigshandlingar enligt svenska medborgare som deltog i strid med honom.

– Gildo var jävligt konstig, sa en av de som stred med Gildo. 

I lördags greps Gildo på flygplatsen Heathrow i London. I går ställdes han inför rätta, skriver The Guardian. 

Bland annat ska han ha befunnit sig på en plats där terroraktiviteter planerades mellan den 31 augusti 2012 och den 1 mars 2013. Dessutom är han misstänkt för att ha genomgått en vapenutbildning med syftet att senare utföra terrorhandlingar.

Det fanns också, enligt Guardian, flera elektroniska skrifter i hans dator som hette ungefär "44 sätt att tjäna och delta i Jihad", "39 sätt att tjäna och delta i Jihad" samt "Den ultimata guiden till markstrider i USA".

Aftonbladet har pratat med Gildos mamma som säger att han lämnat terrorlivet bakom sig.

– Han ville starta ett nytt liv, och har tagit avstånd från det han gjorde i Syrien, säger hon till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.