Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gigantiskt svart hål slukade stjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: NASA

PARIS. Rymdforskare har bevittnat ett mycket ovanligt fenomen: ett gigantiskt svart hål som slukade en stjärna. Något sådant inträffar bara omkring en gång på 10 000 år.

– Svarta hål, likt hajar, omfattas av den populära missuppfattningen att de är ständiga dödsmaskiner, sade forskaren Ryan Chornock från Harvard-Smithsonians centrum för astrofysik i Massachusetts.

Kan spåras

Materieslukande svarta hål ligger vanligtvis vilande och oupptäckta i galaxernas utkanter, men kan ibland spåras med hjälp av "resterna" efter sina måltider.

Om en stjärna passerar alltför nära kan den slitas sönder av det svarta hålet. Skenet som den då avger kan avslöja hålets gömställe, i det här fallet i en galax långt, långt borta – närmare bestämt 2,7 miljarder ljusår bort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.