Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gigantisk mässhall ska användas för intensivvård

Lena Hallengren (S) om intensivvården: ”Antalet platser kan komma att förändras”.
Stockholmsmässan i Älvsjö.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Provrör ur provtagningskit för coronaviruset.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsmässan i Älvsjö.
Foto: ANN JONASSSON

Älvsjömässan i Stockholm kommer att användas för intensivvårdsplatser under coronakrisen. 

Redan på måndag börjar planeringen för att mässan ska kunna rymma 200 platser, enligt uppgifter till Expressen. 

I ett första steg planerar dock regionen att öka antalet intensivvårdsplatser med först 50 procent, och sedan 100, på akutsjukhusen. 

De 90 intensivvårdsplatserna i region Stockholm börjar redan ta slut. Redan på onsdag eller torsdag i nästa vecka beräknas alla vara fullbelagda. 

I ett första steg för att snabbt få till nya intensivvårdsplatser kommer regionen att använda sig av befintliga akutsjukhus. 

– Det pågår enorma ansträngningar att anpassa vården just nu och arbetet bedrivs i högt tempo. Det finns tillgängliga intensivvårdsplatser i regionen i dag, som vi precis sagt i vår rapport är det 20 patienter som vårdas för covid-19 just nu. Våra ordinarie 90 vårdplatser är på väg att utökas med först 50 procent och därefter med 100 procent på själva akutsjukhusen, säger Hanna Holmquist Karlsson, biträdande presschef för region Stockholm. 

114 000 kvadratmeter mässgolv ska bli sjukhus

I ett andra steg så planeras lokaler utanför sjukhusen att användas för intensivvård. 

– Så för att ha extra marginaler om utökningen på akutsjukhusen inte skulle räcka pågår arbete med att förbereda för att kunna bygga ut extern intensivvård för covid-19 i andra lokaler än akutsjukhusen, säger Hanna Holmquist Karlsson. 

Nu kan Expressen berätta att regionen planerar för 200 framtida platser i Älvsjömässans lokaler, eller Stockholmsmässan som den egentligen heter. 

Anläggningen rymmer 114 000 kvadratmeter. 

På måndag påbörjas planeringsarbetet. Regionen har också övervägt andra lokaler för intensivvårdsplatser som Gamla Karolinska och nybyggda Chopin på Huddinge sjukhus. 

SVT:s rapport har uppgifter om att Älvsjömässan ska användas som fältsjukhus. 

– Det är inte lokaler som kommer vara avgörande utan personal, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus till SVT

SVT frågar när Johan Styrud tror att vi hamnar i en situation där vårdpersonal på golvet tvingas välja vilka som ska få vård och vilka som inte ska få det. 

– Ganska snart skulle jag tro, svarar han. 

Redan till helgen? frågar SVT.  

– Helgen eller början på veckan, tyvärr.  

Elin Lervik, presskontakt på Stockholmsmässan, har inga kommentarer och hänvisar till region Stockholm. 

Regionen: ”Bedöma bästa möjliga lokal”

”I dagsläget är det inte aktuellt att aktivera någon form av extern covid-19 intensivvård. Vi har vårdplatser tillgängliga i Stockholm”, skriver regionens pressekreterare Hanna Fellenius och fortsätter:

”Det hälso- och sjukvårdsdirektören har talat om är att det finns behov av att planera för den händelse att behovet av intensivvårdsplatser ökar ännu snabbare än vad vi tidigare har beräknat. Därför pågår nu ett arbete att sätta upp en avdelning för extern covid-19 intensivvård utanför våra akutsjukhus.

Just nu har vi en grupp experter som förutsättningslöst undersöker möjligheterna till en sådan lösning. Det första gruppen gör är att slå fast vilka kriterier som gäller för att skapa en så god lösning som möjligt för att kunna erbjuda intensivvård för många patienter som har covid-19. Därefter kommer möjliga lokaler att analyseras för att bedöma bästa möjliga lokal. Därför är lokalfrågan inte det som är viktigast nu utan för ett senare eventuellt beslut”, skriver Hanna Fellenius. 

https://datawrapper.dwcdn.net/t2qE2/8/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

Sjukvårdschefen om after ski och förberedelserna i Åre för cornaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.