En stor asteroid närmar sig jorden. Bilden föreställer en annan asteroid. Foto: Igor ZhuravlovEn stor asteroid närmar sig jorden. Bilden föreställer en annan asteroid. Foto: Igor Zhuravlov
En stor asteroid närmar sig jorden. Bilden föreställer en annan asteroid. Foto: Igor Zhuravlov
Asteroiden är stor som Gibraltarklippan. Foto: WIKIMEDIAAsteroiden är stor som Gibraltarklippan. Foto: WIKIMEDIA
Asteroiden är stor som Gibraltarklippan. Foto: WIKIMEDIA

Gigantisk asteroid närmar sig jorden

Publicerad

Den är stor som Gibraltarklippan och passerar jorden på ett obehagligt nära avstånd på onsdag. Vi pratar om asteroiden 2014 JO25.

– Den är särskilt intressant på grund av kollisionsrisken, säger en astrofysiker.

På onsdag får jorden ett ovälkommet besök, beroende på vem man frågar. Den 650 meter breda asteroiden 2014 JO25 korsar jordbanan på ett avstånd som är drygt fyra gånger avståndet till månen. Asteroiden upptäcktes för tre år sedan och har dragit till sig intresse från astronomer på grund av kollisionsrisken. Den senaste gången en asteroid av den här storleken kom nära jorden var 2004.

– Om den träffat jorden hade den skapat en krater på mellan sex och tio kilometer. Om den träffat en storstad skulle det kunnat bli riktigt, riktigt farligt. Och om den hade landat i havet skulle den skapa en stor tsunami, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs Universitet.

Maria Sundin.Foto: Göteborgs Universitet / GÖTEBORGS UNIVERSITET

– Men tack och lov kommer den inte göra det.

 

Potentiellt farlig

Asteroiden är särskilt intressant för astronomer, eftersom det finns få studier om hur den här typen av asteroider ser ut. De allra flesta stannar i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter och kan inte närstuderas med teleskop från jorden.

– Det är nog många som kommer följa den. Forskningen försöker hitta de asteroider som är potentiellt farliga. Man håller också på och utvecklar teknik så att vi ska kunna få den här typen av objekt att ändra bana om de skulle hota jorden, säger Maria Sundin.

Omkring 100 ton rymdgrus faller mot jorden varje dygn, men det mesta brinner upp i atmosfären. Den senaste gången som något av större storlek var nära jordens yta var 2013, då en meteor brann upp och resterna landade omkring 30 kilometer från staden Tjeljabinsk i Ryssland. Asteroidens sken var starkt som solen.

– Det såg riktigt otäckt ut. Fönster slogs ut och folk skadades, säger Maria Sundin.

 

Svår att se

Asteroiden 2014 JO25 kommer inte att vara synlig med blotta ögat när den passerar jorden på onsdag. Men det finns en möjlighet att se den med ett mindre teleskop efter mörkrets inbrott, så länge himlen är stjärnklar.

– Den kommer se ut som en liten ljusfläck, en stjärna eller liknande. Man kommer inte se den susa fram, men tittar man på den med bakgrund av stjärnor så skulle man kunna man se den flytta på sig, säger Maria Sundin.

Fakta: Asteroider

En asteroid är en mindre himlakropp som går i en bana runt solen.

De första asteroiderna upptäcktes för över 200 år sedan. Först ut, 1801, var upptäckten av Ceres, den största hittills upptäckta asteroiden som dock numera betraktas som en dvärgplanet.

Asteroiderna finns i första hand i asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor, men forskare har även upptäckt och katalogiserat tusentals jordnära asteroider och kometer.

Källa: Nationalencyklopedin och Nasa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag