Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Giftdoktoranden har ingen psykisk störning

Här lämnar 27-åringen in ett av paketen med gift. Foto: Polisen

Giftet ska sedan ha skickats till en tjeckisk minister.

Foto: Polisen
Övervakningsbilder från den affär där paketet lämnades in. Foto: Polisen
Paketet till Tjeckien. Foto: Polisen
Mannen beskrivs som av sin hyresvärd som "världens bästa och trevligaste kille". Foto: ALEX LJUNGDAHL
27-åringen hade en lovande forskarkarriär framför sig.
Tre FBI-agenter slog till mot 27-åringen i hans studentlya i april tidigare i år. Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Doktoranden som åtalats, misstänkt för att ha stulit gift från Uppsala universitet och sålt på nätet, lider inte av en allvarlig psykisk störning. Det framgår av den rättspsykiatriska undersökning han genomgått.

Den 5 september försattes den 27-årige misstänkte giftdoktoranden på fri fot från häktet, enligt UNT. Efter det har han genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning med syfte att kontrollera om han lider av en allvarlig störning eller inte.

Under tisdagen kom svaret. Det visar att den 27-årige mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning i juridisk mening. Varken när de misstänkta brotten begicks eller vid undersökningstillfället.

27-åringen står åtalad, misstänkt för medhjälp till försök till grov utpressning, grov stöld och narkotikabrott. Han misstänks även för grovt brott mot lagen om krigsmateriel, under vilken illegal hantering av giftet ricin faller.

I den rättspsykiatriska undersökningen framgår det att tingsrätten funnit övertygande bevisning för att mannen stulit diverse gifter samt innehaft LSD och cannabis.

Sålde på Darknet

Misstankarna från universitetet avser gift, som han sedan sålt över internet, däribland över det hårt krypterade Darknet.

Rättegången mot mannen inleddes i Uppsala tingsrätt den 25 augusti och avslutades en bit in i september. Då kom också beslut om att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannens advokat Bengt-Göran Hugoson har tidigare sagt till SvT Uppsala:

– Det här är en person som aldrig varit föremål för polisen tidigare och som sedan april suttit frihetsberövad med fulla restriktioner. Ur den synvinkeln mår han väl trots allt okej. Men han är lättad över att rättegången nu är i gång och att han får sin sak prövad. Han förstår inte riktigt varför det har behövt ta så här lång tid.