Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giftcentralen varnar för livsfarlig TikTok-trend

TikTok-stjärnan berättar.
Majsbollarna fylls med kväve som förångas i kroppen.Foto: Shutterstock
Trenden sprids just nu på Tiktok.Foto: COSTFOTO / EPA / TT / WANG JIANFENG / COSTFOTO/SIPA US SIPA USA

Unga köper ”Dragon’s Breath” och skapar innehåll på TikTok.

Nu varnar Giftinformationscentralen för att de kvävefyllda majsbollarna kan vara direkt livshotande.

– Att stoppa dessa bollar i munnen kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Den senaste tiden har majsbollarna ”Dragon’s Breath” blivit allt mer populära i Sverige. Majsbollarna är fyllda med kväve som förångas i kroppen, och genom att puffa ut det ur munnen skapas en önskvärd effekt – drakens andedräkt.

Giftinformationscentralen har nu fått in fall från sjukvården där ”risk förelegat för allvarliga konsekvenser efter intag av Dragon’s Breath”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi vill varna framför allt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram, säger Christin Edmark, överläkare vid Giftinformationscentralen.

”Dragons breath” kan spräcka magsäcken

Enligt Giftinformationscentralen kan det vara livshotande och leda till sprucken magsäck, eftersom kvävgasen expanderar i kroppen. Att andas in gasen kan också leda till syrebrist och att man blir medvetslös. Giftinformationscentralen varnar också för att det kan leda till frostskador i mun, svalg och i mag- och tarmkanalen. 

Majsbollarna brukar säljas i en plastmugg, och det kan också vara farligt att få i sig flytande kväve som bildas på botten av den, skriver Giftinformationscentralen.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA förbjöd ”Dragons breath” redan 2018 när det var som störst i USA. Majsbollarna började säljas i Asien.

Se bilderna från fontänen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.