”Gift dig med din våldtäktsman”

Turkiska kvinnor protesterar mot ett kontroversiellt lagförslag 2016. Nu försöker parlamentet på nytt.
Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: AA/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

Män i Turkiet som har sex med minderåriga ska kunna slippa straff.

Om de gifter sig med offret.

Så ser ett lagförslag ut som nu ska presenteras för det turkiska parlamentet.

Det är kontroversiellt lagförslag. Kritikerna kallar lagen för ”gift-dig med-din våldstäksman”.

Om lagen skulle gå igenom så kan män som anklagas för att ha haft sexuellt umgänge med minderåriga slippa straff om de går med på att gifta sig med sina offer.

Ett liknande lagförslag stoppades 2016, efter omfattande nationell och internationell kritik. Människorättsaktivister i Turkiet hoppas att något liknande ska ske nu.

– Jag applåderar det modiga arbete som kvinnorättsaktivister gör i Turkiet och som tar ställning mot denna diskriminerande lagstiftning som kommer att beröva unga flickor juridiskt skydd, säger aktivisten Suad Abu-Dayyeh till The Independent.

Presidenten: Jämlikhet är ”emot naturen”

Liknande lagar finns i många länder i Mellanöstern och Nordafrika, men flera länder - däribland Egypten, Jordanien och Marocko - har avskaffat den typen av av paragrafer.

Men Turkiet kan alltså gå den motsatta vägen. Enligt den turkiska tidningen Hürryiet finns det cirka 4 000 män i turkiska fängelser som dömts för att ha haft sex med flickor yngre än 18 år.

Turkiet har en 18-års gräns för sexuellt umgänge men enligt en regeringsrapport från 2018 så tros cirka en halv miljon flickor under 18 år ha blivit bortgifta under det senaste decenniet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt offentligt att jämlikhet mellan könen är ”emot naturen”. Han har också uppmanat kvinnor att skaffa sig minst tre barn.

Kritikerna menar att den nya lagen ingår i Erdogans försöka att öka Turkiets befolkning. Offrets barn skulle ”legitimiseras” och flickan - som plötsligt är gift - skulle antagligen föda fler barn inom äktenskapet.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.