Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giesecke sågar kraven: ”Jag lever som vanligt”

Professor emeritus Johan Giesecke är kritisk till regeringens nya restriktioner för att minska antalet omikronsmittade.
Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN
Regeringen införde nyligen nya restriktioner som bland annat innebär att vuxna ska minska sina nära kontakter.
Foto: Henrik Isaksson/TT

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har vid flera tillfällen under pandemin dömt ut hårdare restriktioner som giltiga skyddsåtgärder och menat att alla länder skulle komma att drabbas lika hårt oavsett.

Nu riktar han återigen kritik åt regeringens nya, och hårdare, tilltag.

– Jag lever som vanligt, säger Johan Giesecke i podcasten ”Sportstudion”.

Den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke var en av de mest framträdande svenska rösterna under början av pandemin 2020.

Han har tidigare sågat hårda coronarestriktioner och uttryckt att smittan skulle sprida sig till de flesta i alla fall.

Flera av sina säkra uttalanden har han fått backa från.

I podcasten ”Sportstudion” intervjuas Johan Giesecke av programledarna Claes Åkeson och Ricard Norman om det upptrappade coronaläget i landet.

När han får frågan om ifall han anser att restriktionerna som trätt i kraft i veckan är rimliga svarar han med ett klart nej.

– Nej, jag tycker inte det, och man bör vara medveten om att alla restriktioner har en marginell effekt mot det här viruset, det är så in-i-norden smittsamt, säger Johan Giesecke.

Man ska vara medveten om att alla restriktioner får biverkningar som vi inte har sett än, menar han.

– Det är mycket prat om vaccinet och hur mycket biverkningar det är, men restriktioner har också biverkningar av olika slag, säger Johan Giesecke.

Lever som normalt

En av de nya restriktionerna som trätt i kraft i veckan innebär att restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00.

Johan Giesecke säger sig vara skeptisk till hur många av restriktionerna som egentligen har en effekt som är vetenskapligt bevisad.

– Jag tycker det är en lite underlig restriktion, att plötsligt vid ett klockslag så blir man smittad. Jag vet inte om det finns någon vetenskaplig grund överhuvudtaget för att ha tidig restaurangstängning och barstängning.

Under veckan infördes även ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Deltagartaket är inte en rimlig restriktion på grund av risken för smitta även vid färre deltagare, menar Johan Giesecke.

– Jag tycker inte det. Det med 500 personer på en hall som rymmer 1000 känns lite konstigt. Man ska vara medveten om att även där kan omikron spridas, säger han.

När han får frågan om hur han själv lever med tanke på det skenande smittoläget, berättar han att han lever som förut.

– Faktiskt normalt. Jag lever som vanligt, säger han till ”Sportstudion”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.