Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

84 nya dödsfall av corona i Sverige

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bild från torsdagens pressträff.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
Finansregionråd Irene Svenonius (M) under Länsstyrelsen, Region Stockholm, Stockholms stad, Södertälje kommun och polisen i region Stockholms gemensamma pressträff.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allmänheten njuter av vårsolen i Vasaparken i Stockholm.
Foto: MEDIABILD / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Över 16 000 personer har bekräftats smittade i Sverige, och i Stockholm är oron att smittspridningen ska öka på nytt.

Samtidigt har EU nu enats om att ta fram en återhämtningsfond för coronadrabbade länder. 

I ett extrainsatt möte under tisdagen kom EU-ledarna överens om att fler åtgärder måste vidtas för att minska effekterna av coronaviruset i samhället. Därför har man nu gett EU-kommissionen uppdraget att ta fram ett förslag på en slags återhämtningsfond för länderna i unionen. 

Men Stefan Löfven ser risker med en stor gemensam fond, säger han under en tillhörande pressträff. Sverige vill att pengarna i fonden ska byggas på att länder lånar – inte får i rena bidrag. Detta för att förhindra att Sverige och andra länder måste stå för kostnaden av coronaviruset i andra EU-länder. 

– Den ska vara begränsad i både tid och omgång. Det ska vara lån och inte bidrag, säger Löfven om coronafonden och fortsätter:

– Vi har varit väldigt tydliga med att den här gemensamma skulden man har pratat om ... nej, vi ser inte den typen av gemensamma åtaganden. Om det ska gå vidare måste man veta vad det innebär för respektive land konkret.

Läget i Sverige: 84 nya dödsfall

Senaste dygnet har det rapporterats 84 nya dödsfall. Sverige är nu uppe i över 2000 avlidna totalt. Och de flesta nya smittfallen finns i Stockholm, uppger Ander Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

– Stockholm har dragit i väg. Men vi ska inte dra för stora växlar efter en dag.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens kommenterade Wallensten också den felaktiga modelleringen som kommunicerades i förrgår.

– Den är nu justerad. Den dagen där flest är smittade i Stockholm är den 8 april. Det som var helt fel förra gången var beräknade hur många smittade på varje fall som rapporterats. Nya siffran är ett bekräftat fall på 75. Det är en siffra som ligger bättre till mot många andra länder. 

Dessutom kom en ny varning.

Svante Werger från MSB, uppmanade alla att ta det lugnt i naturen – för att undvika ytterligare kriser och bränder. 

– Faktiskt. Vi märker att många ger sig ut i skogen, kanske fler än vanligt eftersom man vill undvika trängseln i städer. Jag vill ge råd: Ta ansvar, sa han.

MSB har satt in flera räddningshelikoptrar i beredskap.   

Tidigare under torsdagen uppmanades också stockholmarna att hålla sig hemma.

– Det gäller att vi orkar hålla ut, annars tar smittspridningen fart igen. Vi måste orka ha pannben. Uteserveringar kan locka hur mycket som helst, men de finns kvar efter pandemin, sa finansregionrådet Irene Svenonius som intervjuades av Expressen TV efter regionens pressträff.

Hon uppmanade alla att hålla distansen till varandra, tvätta händerna och följa myndigheternas rekommendationer. 

– Visa ansvar. Det gäller oss som gäster – men jag vill också vädja till krögare och restaurangägare.

https://datawrapper.dwcdn.net/Fr2mY/16/

Giesecke örsvarar svenska strategin

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nuvarande rådgivare för WHO, medverkade i en stor intervju i helgen med brittiska UnHerd.

Han lyfte fram den svenska vägen som mer grundad i vetenskap, och att Storbritannien gjorde likadant – innan premiärminister Boris Johnson gjorde ”en 180-graders vändning”.

Nu har den tidigare statsepidemiologen också intervjuats av tyska tidningen Bild. Han säger att det inte finns några vetenskapliga belägg om att ”lockdowns” har en faktisk effekt. 

– Människor är inte dumma, säger Johan Giesecke till tidningen.

– Skillnaden är att Tyskland just nu förstör sin ekonomi.

Giesecke menar att det funnits överdrivna prognoser av dödstal och vårdplatser, och att de flesta EU-länder har en tillräcklig sjukvårdskapacitet.

– Vårt sjukvårdssystem har inte kollapsat och kommer inte kollapsa, säger Giesecke.

Istället menar den tidigare statsepidemiologen att dödstal mellan olika länder kan jämföras först om något år, och att dödsfallen kommer att öka i länder som haft hårda restriktioner och på olika sätt öppnar upp.

– Den enda skillnaden mot Sverige är att dödsfallen i de här länderna kommer att inträffa senare, efter att de lättat på sina åtgärder.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

EU-ledare överens om återhämtningsfond.
Specialprogram om flockimmunitet med Niklas Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.