I ett extrainsatt möte under tisdagen kom EU-ledarna överens om att fler åtgärder måste vidtas för att minska effekterna av coronaviruset i samhället. Därför har man nu gett EU-kommissionen uppdraget att ta fram ett förslag på en slags återhämtningsfond för länderna i unionen.
Men Stefan Löfven ser risker med en stor gemensam fond, säger han under en tillhörande pressträff. Sverige vill att pengarna i fonden ska byggas på att länder lånar – inte får i rena bidrag. Detta för att förhindra att Sverige och andra länder måste stå för kostnaden av coronaviruset i andra EU-länder.
– Den ska vara begränsad i både tid och omgång. Det ska vara lån och inte bidrag, säger Löfven om coronafonden och fortsätter:
– Vi har varit väldigt tydliga med att den här gemensamma skulden man har pratat om ... nej, vi ser inte den typen av gemensamma åtaganden. Om det ska gå vidare måste man veta vad det innebär för respektive land konkret.
Läget i Sverige: 84 nya dödsfall
Senaste dygnet har det rapporterats 84 nya dödsfall. Sverige är nu uppe i över 2000 avlidna totalt. Och de flesta nya smittfallen finns i Stockholm, uppger Ander Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
– Stockholm har dragit i väg. Men vi ska inte dra för stora växlar efter en dag.
Under Folkhälsomyndighetens presskonferens kommenterade Wallensten också den felaktiga modelleringen som kommunicerades i förrgår.
– Den är nu justerad. Den dagen där flest är smittade i Stockholm är den 8 april. Det som var helt fel förra gången var beräknade hur många smittade på varje fall som rapporterats. Nya siffran är ett bekräftat fall på 75. Det är en siffra som ligger bättre till mot många andra länder.
Dessutom kom en ny varning.
Svante Werger från MSB, uppmanade alla att ta det lugnt i naturen – för att undvika ytterligare kriser och bränder.
– Faktiskt. Vi märker att många ger sig ut i skogen, kanske fler än vanligt eftersom man vill undvika trängseln i städer. Jag vill ge råd: Ta ansvar, sa han.
MSB har satt in flera räddningshelikoptrar i beredskap.
Tidigare under torsdagen uppmanades också stockholmarna att hålla sig hemma.
– Det gäller att vi orkar hålla ut, annars tar smittspridningen fart igen. Vi måste orka ha pannben. Uteserveringar kan locka hur mycket som helst, men de finns kvar efter pandemin, sa finansregionrådet Irene Svenonius som intervjuades av Expressen TV efter regionens pressträff.
Hon uppmanade alla att hålla distansen till varandra, tvätta händerna och följa myndigheternas rekommendationer.
– Visa ansvar. Det gäller oss som gäster – men jag vill också vädja till krögare och restaurangägare.
https://datawrapper.dwcdn.net/Fr2mY/16/Giesecke örsvarar svenska strategin
Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nuvarande rådgivare för WHO, medverkade i en stor intervju i helgen med brittiska UnHerd.
Han lyfte fram den svenska vägen som mer grundad i vetenskap, och att Storbritannien gjorde likadant – innan premiärminister Boris Johnson gjorde ”en 180-graders vändning”.
Nu har den tidigare statsepidemiologen också intervjuats av tyska tidningen Bild. Han säger att det inte finns några vetenskapliga belägg om att ”lockdowns” har en faktisk effekt.
– Människor är inte dumma, säger Johan Giesecke till tidningen.
– Skillnaden är att Tyskland just nu förstör sin ekonomi.
Giesecke menar att det funnits överdrivna prognoser av dödstal och vårdplatser, och att de flesta EU-länder har en tillräcklig sjukvårdskapacitet.
– Vårt sjukvårdssystem har inte kollapsat och kommer inte kollapsa, säger Giesecke.
Istället menar den tidigare statsepidemiologen att dödstal mellan olika länder kan jämföras först om något år, och att dödsfallen kommer att öka i länder som haft hårda restriktioner och på olika sätt öppnar upp.
– Den enda skillnaden mot Sverige är att dödsfallen i de här länderna kommer att inträffa senare, efter att de lättat på sina åtgärder.