Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera nya svenska dödsfall av corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Militär på plats vid Stockholmsmässan i Älsvjö, där det ska byggas ett fältsjukhus.
Foto: Anna-Karin Nilsson
”Vi vet att den här sjukdomen kommer att kräva ett högt antal intensivvårdsplatser”, sade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Militär på plats vid Stockholmsmässan i Älsvjö, där det ska byggas ett fältsjukhus.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Militär på plats vid Stockholmsmässan.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Militär på plats vid Stockholmsmässan i Älvsjö.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Militär på plats vid Stockholmsmässan i Älvsjö.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Militär på plats vid Stockholmsmässan i Älvsjö.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Ett undersökningstält för corona i Stockholm.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Karolinska sjukhuset.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Två coronasmittade personer på ett äldreboende i Skutskär har avlidit, rapporterar P4 Gävleborg.

Över 30 personer har avlidit som en följd av viruset i Sverige efter flera nya rapporterade fall under måndagen. 

Svensksomaliska läkarföreningen larmar att minst 6 av de 15 som dött i Stockholm är svensksomalier, rapporterar SVT.

Både region Dalarna och Uppsala bekräftade sina första dödsfall under måndagen. Det första fallet som rapporterades i Uppsala rör sig om en äldre patient.

Kort därefter rapporterade P4 Gävleborg att två personer på äldreboendet Tallmon i Skutskär i region Uppsala, nu har avlidit. Det är oklart hur smittan kommit in på boendet.

I Dalarna finns ännu ingen närmare information om dödsfallet. 

Även region Sörmland rapporterade om två dödsfall under måndagen, och totalt har över 30 coronasmittade nu avlidit i Sverige. 

Stockholm rapporterade om 6 nya dödsfall på måndagen, och nu larmar läkarföreningen i SVT att minst 6 av 15 som dött i regionen är svensksomalier. 

Enligt Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen, hade flera av dem underliggande sjukdomar. 

– När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger Jihan Mohamed, styrelseledamot i föreningen, till SVT:s Agenda.

Jihan Mohamed uppger att fem av de sex avlidna svensksomalierna bodde i Järvaområdet i nordvästra Stockholm medan den sjätte bodde i Järfälla kommun.

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed, till SVT:s reporter Rebecca Randhawa.

Jihan Mohamed säger också att kulturella aspekter kan ha vägt in. 

– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger han till SVT Nyheter. 

Svensksomaliska läkarföreningen har nu släppt information om viruset på somaliska. 

Samtidigt har 110 personer intensivvårdats för sjukdomen covid-19 orsakad av coronaviruset. En av dessa är en 31-årig gravid kvinna i Sörmland, visar en genomgång som DN gjort. Medianåldern för de 110 personerna är 66 år, varav den yngsta personen är 21 år och den äldsta är 86 år, fortsätter DN.

– Vi kommenterar inte enskilda patienter och omständigheter, säger Maria Karlsson, kommunikationsdirektör på Region Sörmland och hänvisar till patientsekretess.

Hittills har sju personer avlidit av covid-19 i länet.

– Det är två stycken personer som har avlidit under helgen, som vi fick bekräftat i dag var covid-positiva, säger Maria Karlsson.

På måndagen erbjuder SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, samt Uppsala universitet betydande hjälp med coronaanalyser. De kan även bistå med en större mängd coronatester, rapporterar SVT.

Hjälpen kan komma redan i morgon.

– I grund och botten är allt uppe och rullar. Vi har ju en stor kapacitet att köra rutinprover – det gör vi till vardags. Det känns naturligt att gå in och stödja, säger Henrik Ericsson, avdelningschef vid mikrobiologiska avdelningen på SVA till SVT.

Många åkte buss i Stockholm

På grund av coronavirusets framfart vill nu Skolverket ställa in alla nationella prov i grund- och gymnasieskola under våren.

– Skolverket bedömer att det är svårt för skolorna att genomföra nationella prov, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, på Folkhälsomyndighetens pressträff på måndagen.

Lärarna måste nu använda sig av andra underlag för att sätta betyg.

Samtidigt gjorde sig vardagen och jobblivet sig påmint i Stockholm på måndagen.

Det var trångt i kollektivtrafiken – samtidigt som smittspridningen kan bli värst på trånga ytor. Förklaringen är att bussar och lokalbanor nu kör med reducerad trafik, eftersom antalet sjukskrivna busschaufförer ökat.

Svenska dagbladet rapporterade om överfulla bussar från Stockholmskommunerna Nacka och Värmdö i morgonrusningen. 

– Jag vet inte hur de tänkt, men folk i Nacka och Värmdö har ju inte tunnelbana att tillgå som förbindelse. Då blir det så här. Jag har larmat ledningen, vi får se vad de gör åt saken, säger en busschaufför till tidningen.

Pendlare på Tvärbanan i Stockholm.
Foto: Läsarbild
Människor på Gullmarsplan i Stockholm.
Foto: Läsarbild

Även Aftonbladet rapporterade om kaos i Stockholmstrafiken. En undersköterska som åkte buss från Södertälje på morgonen säger till tidningen:

– Jag lyssnade på statsministerns tal i går, om att alla ska ta sitt ansvar och hålla avstånd. Så jag blev helt häpen. Det var totalpackat, jag har aldrig varit med om att det varit så packat i rusningstrafik. Jag har inte ett sånt jobb där man kan jobba hemma, jag har inget körkort och inget val.

SL: ”Knökfullt”

Claes Keisu, pressansvarig på Storstockholms lokaltrafik, säger till Expressen att de i förra veckan såg ett resenärsbortfall på nära 50 procent. De räknade därför med att kunna dra in turer utan någon större trängsel. 

– Vi räknade med att det skulle bli en acceptabel trängsel, trots minskade avgångar. Det blev inte riktigt så. Vi har fått rapporter om att det är knökfullt. Vi kör så mycket trafik som vi någonsin kan. Det är oerhört viktigt att kollektivtrafiken fungerar, inte minst att sjukvårdspersonal kommer till jobbet. Vi kommer att titta på om det går att skruva på det upplägg vi har nu, säger Keisu.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare uppmanat de stockholmare som har möjlighet att jobba hemifrån. Claes Keisu säger att det är ”lite förvånade” att många ändå åker in till jobbet.

– Det är svårt att förutse folks beteenden. Om man kan skjuta på sin resa och åka lite senare är det ett sätt att undvika trängsel. 

Taxi Stockholm tvättar sina bilar med ånga.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Sedan i fredags finns ett antal stationer för förarna.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Taxi Stockholm ångtvättar bilarna

Inom taxibranschen har Taxi Stockholm sedan i fredags valt att dagligen börja ångtvätta sina bilar.

– Vi har rutiner som gäller alltid med att hygien och att torka av bilarna regelbundet och stanna hemma när man känner symtom, men vi har valt att komplettera det med att sanera bilarna med ren ånga också. Vi har öppnat upp några stationer på stan där man gör det här, säger Natalia Santos, pressansvarig på Taxi Stockholm.

Företaget har cirka 1 800 bilar i Stockholmsområdet. 

– Vi hoppas kunna gå igenom alla våra bilar, men sen är det svårt att kontrollera exakt, men det räknar vi med att vi ska klara av. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

TV: Så var Stefan Löfvens tal till nationen

Jenny Madestam:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.