Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giesecke backar: Tar tillbaka råden till Irland

Före detta statsepidemiologen om Sveriges strategi och smittspridningen
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Giesecke sa att Sveriges strategi, som ju inte inneburit total nedstängning, fungerat eftersom Sverige litat på sin befolkning.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Johan Giesecke rådde Irland att låta covid-19 spridas bland personer under 60 år under onsdagen. 

Senare under samma dag ändrade han sig. 

– Jag kan inte säga att det vore bättre för Irland, säger Giesecke, rapporterar Irish Times. 

Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke gav under onsdagen råd till irländska parlamentets covid-19-utskott kring hur de ska hantera coronapandemin. 

Han rekommenderade bland annat Irland att låta smittan spridas bland personer som är yngre än 60 år, och i stället koncentrera sig på att skydda personer i riskgrupp.

Giesecke sa också till utskottet att Sveriges strategi, som ju inte inneburit total nedstängning, fungerat eftersom Sverige litat på sin befolkning. 

Senare samma dag så ändrade han sig om de irländska råden. 

– Jag förespråkar ingenting för Irland. Ni måste fatta era egna beslut, det är inte upp till mig, säger han till RTÉ Radio, enligt Irish Times. 

Läs mer: Gieseckes råd till Irland: Låt smittan spridas

”Jag visste inte om det”

Giesecke ändrade sig efter att RTÉ Radio upplyst om – bland annat – den irländska befolkningstätheten och sjukersättningssystemet, samtidigt som han också förtydligade att han inte menat det han sa tidigare.

– Vad du just berättade för mig var jag inte medveten om. Jag håller inte med om att jag säger vad Irland borde göra. Det gör jag inte, säger Giesecke och tillägger: 

– Det du säger till mig visste jag inte om. Jag blev ombedd att vara med i denna kommitté. Jag anmälde mig inte som frivillig. Med den här kunskapen om den irländska situationen och om hur ert land fungerar kan jag inte säga att det här skulle vara bättre för Irland. 

På Irland har nu totalt 33 675 bekräftade fall av coronaviruset registrerats. 1 794 personer har dött. 

Expressen har sökt Johan Giesecke som avböjer att medverka i en intervju

Experten om utvecklingen i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.