Gick emot läkarnas råd – hanterar sjukdomen själv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mats Lööf gick mot läkarens råd när han fick reda på att han har diabetes.
Foto: Privat
– Om man har typ 2-diabetes och går ner mycket i vikt, ändrar sin livsstil, äter klokt och rör sig mer kan man bli av med sin diabetes, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning.
Foto: Privat

När Mats Lööf, 46, fick reda på att han har diabetes gick han emot läkarens råd.

Mats vägrade ta medicin – och tog i stället saken i egna händer.

– Jag ville göra allt för att slippa medicin, säger han.

46-årige Mats Lööf från Motala ställdes inför en livsstilsförändring när han i december fick reda på att han har diabetes typ 2.

Han var redo och öppen för att förändra sin livsstil – men inte så som en typisk diabetiker.

– Jag är spruträdd. Jag ville göra allt för att slippa medicin, säger han.

Mats Lööf visste att medicin sannolikt går över till insulinsprutor inom en period. Därför bestämde han sig för att drastiskt ändra sina kostvanor i stället.

Han tog farväl av bröd, pasta, ris, potatis, öl, mejeriprodukter och mycket annat. Han lusläser alla innehållsförteckningar för att undvika socker.

– Jag är tvungen att leva så här om jag inte ska behöva medicin. Min kropp kommer aldrig klara av att ta emot vanligt leverne. Det finns ju socker i precis allting.

Gick ner 18 kilo

I samråd med sin läkare ändrade Mats Lööf till en början sina kostvanor i en vecka. Efter fem dagar träffades de igen och gjorde en kompletterande undersökning, som visade bra värden.

– Eftersom jag var överviktig hade då rätt till en magoperation, som staten betalar, men det ville jag heller inte. Jag lyckades visa läkaren på fem dagar att det fanns en chans att jag skulle klara det här, säger han.

Sedan dess har han strikt hållit sig till sin kost. I dag, ungefär fyra månader senare, har han gått ner 18 kilo som resultat av den nya livsstilen.

Mats har full förståelse för att vissa behöver ta medicin – men för honom känns valet helt rätt.

– Jag hoppas att jag i framtiden kan fortsätta att hålla i den här glädjen.

Diabetesforskare: "Tycker det är bra"

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på Karolinska institutet, tycker att Mats Lööf har fattat ett bra beslut.1

– Om man har typ 2-diabetes och går ner mycket i vikt, ändrar sin livsstil, äter klokt och rör sig mer kan man bli av med sin diabetes, säger hon.

Hon brukar uppmuntra diabetespatienter i ett första skede att testa en liknande tillvägagångssätt under en begränsad testperiod.

– Det har jag fler patienter som har gjort. Så jag tycker det är bra. Det är bättre så än överviktskirurgi.

Den enda problematik som Kerstin Brismar kan se med sådana livsstilsförändringar är om de går till överdrift.

– En del blir väldigt extrema. Jag tycker att man ska äta normalt, men minska det totala kaloriintaget, säger hon.

Diabetes

■ Diabetes är en grupp av flera endokrina sjukdomar som orsakas av insulinbrist – som i sin tur orsakar en förhöjd nivå av glukos i blodet.

■ Ungefär 400 000 är drabbade av diabetes i Sverige.

■ Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper de cellerna som producerar insulin i bukspottskörteln. Den egna insulinproduktionen minskar och upphör sedan helt.

■ Typ 2-diabetes beror på att insulinreceptorerna på kroppens celler slutar reagera på insulin. Det gör att mängden insulin som krävs stiger och blodsockret blir högt.

■ Typ 2-diabetes är vanligare än typ 1 i Sverige.

■ Diabetes går inte att bota – men det finns bra behandling att få.


Om du misstänker att du har diabetes ska du kontakta ditt närmsta sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.