Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärsdotterns liv med eliten – försåg Epstein med unga offer

Detta har hänt i fallet med miljardären Jeffrey Epstein.
Ghislaine Maxwell har anklagats för att inte bara rekrytera minderåriga flickor, utan också för att själv ibland ha deltagit i de sexuella övergreppen mot dem. Foto: EVAN FALK/PENSKE MEDIA/REX / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN
Maxwells och Epsteins umgänge hörde till eliten – här prins Andrew och då 17-åriga Virginia Roberts 2001. I efterhand har Roberts kommit ut som ett av Epsteins offer. Foto: REX B. CORDELL / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN
Ghislaine Maxwell har hållit sig undan rampljuset efter att hennes partner Jeffrey Epstein hittats död i häktet. Foto: BRIGITTE STELZER / POLARIS POLARIS IMAGES

Jeffrey Epstein är död.

Så Ghislaine Maxwell gör sitt bästa för att hålla sig undan.

Det är mot henne spåren nu leder.

Hon är societetskvinnan som umgicks med prinsar, politiker och de superrika.

Hon var också finansmannen Jeffrey Epsteins flickvän, partner – och madam.

Det var hon som fixade minderåriga flickor åt honom, hävdar offren.

Det fanns en tid då Ghislaine Maxwell, 57, dök upp på Vanity Fairs Oscars-fester i Hollywood, då hon umgicks med de superrika, med kungligheter som prins Andrew och med politiker som förre presidenten Bill Clinton.

Hon var vän till John F Kennedy Jr på 1990-talet, hon var en av gästerna när Chelsea Clinton – presidentparets enda barn – gifte sig 2010. Men det var då det.

Ghislaine Maxwell var en av gästerna när Chelsea Clinton, som här förs till altaret av pappa Bill, gifte sig 2010. Foto: GENEVIEVE DE MANIO / AP

De senaste åren har hon hållit en lägre profil, år som sammanfaller med att hennes förre pojkvän och partner Jeffrey Epstein avslöjats som en sexförbrytare med oändlig aptit för minderåriga flickor. 

De senaste dagarna har rubrikerna ofta också handlat om henne. Och hennes roll i det som utspelade sig hemma hos Jeffrey Epstein i bostäderna i Florida och New York, ombord på hans jetplan, på hans privata ö i Karibien.

Jeffrey Epstein hittades död i sin cell

Intresset har inte precis minskat efter att Jeffrey Epstein begick självmord i sin häktescell förra veckan. Bland de intresserade finns New Yorks distriktsåklagare Geoff Berman:

– Många modiga kvinnor har framträtt och många andra kommer att göra det. Vår utredning fortsätter, kommenterade han efter att huvudpersonen, Jeffrey Epstein hittats död.

Ghislaine Maxwell introducerade Jeffrey Epstein för de rika och kända. Foto: STEVE EICHNER/PENSKE MEDIA/REX / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN

Ghislaine Maxwell är ännu inte formellt anklagad för något, inget åtal är väckt. Myndigheterna har ofta haft svårt att lokalisera henne, men New York Post hittade henne i Los Angeles, ätandes en hamburgare i veckan.

– Jaha, då lär jag inte kunna komma tillbaka hit, var hennes reaktion.

Det var en gång Ghislaine Maxwell som introducerade Jeffrey Epstein för de rika och kända. Han hade en enkel uppväxt men byggde upp en förmögenhet som finansman.

Hon föddes in i brittisk rikedom. Hennes pappa var Robert Maxwell, engelsk mediemagnat som bland annat ägde tabloiden Daily Mirror. Han var huvudkonkurrent till Rupert Murdoch.

Hon växte upp på en herrgård med 53 rum utanför Oxford, men för pappa tog allt slut med skulder och död i november 1991. Det var då Robert Maxwell föll överbord från sin yacht utanför Kanarieöarna.

Det var troligen självmord, även om dottern aldrig trodde på den versionen. Yachten var döpt efter henne ”Lady Ghislaine”.

Ghislaine Maxwell nekade till alla anklagelser

Året efter flyttade hon till New York, träffade Jeffrey Epstein. Hon blev hans flickvän under ett tag, men övergick senare snarare till att bli hans partner, en fixare som tog hand om det mesta. 

Jeffrey Epstein blev redan 2008 fälld för övergrepp på minderåriga men kom undan med 13 månaders fängelse. Han blev också registrerad som sexförbrytare på livstid.

Ghislaine Maxwell var Jeffrey Epsteins flickvän och partner. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ghislaine Maxwell blev aldrig hörd i samband med det. Men hon har senare dragits in i historien, bland annat efter att Virginia Roberts, ett av Jeffrey Epsteins offer, stämde Ghislaine personligen 2015.

Det slutade i en uppgörelse, men över 2 000 dokument från den stämningen blev offentlig i förra veckan. Bara några timmar senare hittades Jeffrey Epstein hängd i sin cell i häktet på Manhattan.

Ghislaine Maxwell vittnade under civilprocessen 2015 och nekade där till alla anklagelser.

– Virginia är en lögnerska och allt hon säger är en lögn, sa hon bland annat.

Flera har anklagat Maxwell för att ha rekryterat flickor till Epstein

Men Virginia Roberts – som nu bor i Australien, är gift och har tre barn – är långt ifrån den enda kvinna som trätt fram och anklagat Ghislaine Maxwell för att var den som skötte rekryteringen av unga flickor till Epstein.

Virginia Roberts var exempelvis bara 16 år när hon först mötte Ghislaine på Donald Trumps privatklubb Mar-a-Lago i Florida. Hon erbjöd att utbilda Virginia i massage och arbete hos Jeffrey Epstein.

Virginia Roberts stämde år 2015 Ghislaine Maxwell personligen. Foto: TNS / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Hela mitt liv roterade kring att hålla Ghislaine och Jeffrey på gott humör

Men det var inte alls den typ av massage som Virginia tänkt sig.

– Det var allt ifrån hur man har oralsex till att vara tyst och lydig. Jag skulle ge Jeffrey det han ville, berättar Virginia Roberts i en intervju för Miami Herald.

– Ghislaine själv stod för en del av träningen. Som kvinna så var det överraskande för mig att en kvinna kunde låta något sådant hända med dig.

Virginia Robert hävdar också att det var just Ghislaine Maxwell som beordrade henne att ha sex med kända bekanta och vänner till Jeffrey Epstein, däribland prins Andrew och politiker som förre guvernören Bill Richardson och förre senatorn George Mitchell.

– Hela mitt liv roterade kring att hålla Ghislaine och Jeffrey på gott humör. Hela deras liv roterade kring sex, säger Virginia Roberts i domstolspapperen.

De utpekade politikerna nekar till allt. Liksom det brittiska hovet. Men fler kvinnor har trätt fram och även de anklagar Ghislaine Maxwell för att vara i allra högsta grad inblandad.

Maria Farmer sa i ett edsvuret vittnesmål tidigare i år att Ghislaine Maxwell inte bara rekryterade minderåriga flickor, hon deltog också själv ibland i de sexuella övergreppen mot dem.

Så sent som i onsdags stämde Jennifer Araoz Jeffrey Epsteins dödsbo och Ghislaine Maxwell för att ha ”möjliggjort sexuella övergrepp och våldtäkt på Araoz”.

Var känd som ”G” bland grannarna

När Jeffrey Epstein tidigare blev förhörd om vilken roll Maxwell spelat så valde han att inget säga med hänvisning till rätten att inte utpeka sig själv som brottslig.

Det faktum att distriktsåklagaren i New York lovat att utredningen fortsätter även efter Epsteins död har tagits väl emot av offer och personer som arbetar med trafficking.

– Det kommer att uppmuntra andra offer att också träda fram, säger Martina Vanderberg på Trafficking Legal Center till Washington Post.

Ghislaine Maxwell har anklagats för att inte bara rekrytera minderåriga flickor, utan också för att själv ibland ha deltagit i de sexuella övergreppen mot dem. Foto: EVAN FALK/PENSKE MEDIA/REX / REX SHUTTERSTOCK TT NYHETSBYRÅN

Samma tidning har också letat upp en av de fastigheter där Ghislaine Maxwell bott de senaste åren, en liten stad i delstaten New Hampshire. Grannarna kände henne oftast bara som ”G”. Nu vet de vem hon är.

– Folk som är födda och uppvuxna här börjar bli rätt upprörda, säger Jackie Rich, en av grannarna till Washington Post.

Ghislaine Maxwell får nog leta upp någon annan plats att ligga lågt på.