Ghislaine Maxwell hade svenska kontakter – kan intressera utredare

Ghislaine Maxwell deltog vid en konferens på Sveriges ambassad i USA.
Ghislaine Maxwell.
Foto: RICK BAJORNAS/UN PHOTO HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Miljardären Glenn Dubin och hans svenska hustru Eva Andersson-Dubin pekas ut bland dem som kan bli intressanta för utredarna i fallet kring Ghislaine Maxwell.
Foto: CATARINA LUNDGREN ÅSTRÖM / IBL

WASHINGTON DC. Ghislaine Maxwell, 58, har gripits och är nu inlåst i väntan på rättegång – och åklagare uppges vara intresserade av andra i Jeffrey Epsteins närhet.

I amerikanska medier pekas miljardären Glenn Dubin och hans svenska hustru Eva Andersson-Dubin ut bland dem som kan bli intressanta för utredarna.

Det finns även andra svenska kopplingar – Ghislaine Maxwell deltog vid en konferens på Sveriges ambassad i USA.

– Vi har noterat medieuppgifterna kring vederbörande, som förstås är mycket allvarliga, uppger UD.

Societetskvinnan Ghislaine Maxwell greps av FBI den 2 juli i en fastighet i New Hampshire och sitter nu inlåst i en häktescell i Brooklyn i New York. Hon är åtalad på totalt sex punkter, bland annat för koppleri, trafficking och mened. 

Enligt åklagare ska hon ha varit den som rekryterade unga flickor som utnyttjades sexuellt av miljardären och sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I vissa fall ska hon enligt uppgifter ha varit närvarande vid övergreppen, som inträffade under åren 1994-1997. 

Samtidigt som Maxwell sitter inlåst i en cell fortsätter utredningen. Åklagare uppgav vid en presskonferens då Ghislaine Maxwell greps i början av juli i New York att man gör allt för att andra individer som kan ha hjälpt eller medverkat i Epsteins övergrepp ska ställas inför rätta. 

– Dessa åtalspunkter vi har meddelat i dag är det senaste resultatet av vår utredning kring Epstein och personerna runt honom, som underlättade hans övergrepp av minderåriga offer. Den utredningen forsätter, sa åklagaren Audrey Strauss.

Koppling till flera personer

En av Maxwells vänner, tv-profilen Christopher Mason, säger att Maxwell kan ha haft tillgång till filmer från samtliga Epsteins fastigheter, som har försvunnit. 

– Jag är säker på att hon har tillgång till filmerna. En hel del mäktiga människor kommer att vara mer än lite oroade, säger han enligt New York Post. 

Sedan tidigare har flera kända personer kopplats till härvan. 

Prins Andrew har sedan tidigare anklagats av Virginia Roberts Giuffre för att ha haft sex med henne när hon var 17 år.
Foto: REX/IBL

Prins Andrew har sedan tidigare anklagats av ett av offren – Virginia Roberts Giuffre – för att ha haft sex med henne tre gånger när hon var 17 år,  berättade hon i en uppmärksammad intervju med BBC.
Hon har uppgett att hon blev tvingad av Epstein och Maxwell, som hon har kallat miljardärens ”madame”. 

Kretsen kring Epstein och Ghislaine Maxwell har även svenska kopplingar. 

I New York Post och The Daily Beast, som sammanställt vilka som kan stå på tur för utredarna, nämns miljardären Glenn Dubin och hans svenska hustru, före detta Fröken Sverige och läkaren Eva Andersson-Dubin. 

Eva Andersson-Dubin, som var Epsteins flickvän under 80-talet, har beskrivits som den som hjälpte miljardären in i societetskretsar igen efter att han dömdes för sexbrott 2008.
Foto: KENNETH JONASSON

Virginia Roberts Giuffre har i samband med ett tidigare vittnesmål hävdat att Ghislaine Maxwell skickade henne till Glenn Dubin, skriver New York Post. 

Eva Andersson-Dubin, som var Epsteins flickvän under 80-talet, har också beskrivits som den som hjälpte miljardären in i societetskretsar igen efter att han dömdes för sexbrott i Florida 2008. 

Flicka pressades till sex

Domstolsdokument - som blev offentliga för ett år sedan, i augusti 2019, har visat att en tidigare butler till paret Dubin vittnat om att en 15-årig flicka från Sverige hade pressats till att ha sex på Epsteins privata ö. 

En talesperson för Eva Andersson-Dubin har tidigare sagt till Expressen: 

”Dubin-familjen är förskräckta av de nya anklagelserna mot Jeffrey Epstein, som i dag inte alls liknar den person de kände tidigare. Hade de vetat om det avskyvärda och obeskrivliga uppförandet som det redogörs för i dessa anklagelser, hade de brutit alla band för länge sedan och de hade absolut inte låtit honom vara nära deras barn”. 

Det finns även andra svenska kopplingar kring huvudpersonerna i härvan kring Jeffrey Epstein. 

Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Ghislaine Maxwell medverkade i december 2013 vid en konferens på den svenska ambassaden i Washington DC. Maxwell drev då TerraMar Project, en miljöorganisation, vars verksamhet upphörde dagen efter att Epstein greps. 

Konferensen handlade om ekonomi och världshaven – och i den nära sju år gamla videofilmen på ambassadens Youtube-konto säger Maxwell: 

– Haven är absolut avgörande, de är planetens blåa hjärta och producerar mer än 50 procent av syret vi andas. 

Flera företagsledare och representanter för svenska myndigheter fanns på plats under konferensen. 

Utrikesdepartementet har lämnat en skriftlig kommentar via Anna Lundbladh på UD:s presstjänst.

”Vi har noterat medieuppgifterna kring vederbörande, som förstås är mycket allvarliga. YouTube-klippet du refererar till är från en havskonferens i Washington 2013, där vederbörande var inbjuden i egenskap av grundare till en miljöorganisation. I nuläget avböjer vi att kommentera detta ytterligare.”

Kretsen kring Epstein och Maxwell

Prins Andrew 

Prinsen har pekats ut av Virginia Roberts Giuffre, som säger att hon tvingades ha sex med honom vid tre tillfällen. Han har förnekat uppgifterna men har ännu inte hörts i utredningen. 

– Vi skulle välkomna att prins Andrew talar med oss, säger åklagaren Audrey Strauss. 


Emmy Tayler

Brittiska The Telegraph har tidigare rapporterat att åklagare har velat tala med Maxwells tidigare personliga assistent, som namngavs i domstolsdokument som blivit offentliga tidigare. 


Clare Hazell

Den brittiska inredningsdesignern arbetade för Epstein under 90-talet och utredare har velat tala med henne eftersom hon uppges ha flugit regelbundet med Epsteins privatflygplan. Hon gifte sig med Edward Guinness 2001 och kallas i dag Countess of Iveagh. 


Sarah Kellen

Var Epsteins personliga assistent under flera år och uppges ha gjort bokningar av Epsteins massage-möten med minderåriga flickor. Enligt paret Dubins butler ska hon ha tagit den svenska 15-åriga flickans pass och telefon och överlämnat till Maxwell under ett besök på Epsteins privata ö. 


Jean-Luc Brunel

Fransmannen öppnade en modellagentur med hjälp av Epsteins pengar och har tidigare anklagats för att förse Epstein med unga kvinnor, enligt The Daily Beast. Virginia Roberts Giuffre har hävdat att hon tvingades ha sex med honom vid ett flertal tillfällen när hon var mellan 16 och 19 år. 


Glenn Dubin och Eva Andersson-Dubin

Paret hade en lång relation till Epstein, efter att den svenska läkaren dejtade honom på 80-talet. Efter att Epstein dömdes i Florida 2008 ska de ha hjälpt honom att komma in i societetskretsar igen. Parets tidigare butler uppges ha vittnat om att en 15-årig svensk flicka berättat för honom i parets hem att hon hade pressats till att ha sex på Epsteins privata ö.


Leslie Wexner

Miljardären och ägaren av Victoria’s Secret anlitade Epstein som sin ekonomiske rådgivare 1987 och enligt ett av offren, Maria Farmer, utnyttjades hon under ett besök i Wexners fastighet i Ohio. 


Lesley Groff

Har namngivits av flera offer som en av dem som bokade in Epsteins massage-möten med unga flickor. Hennes advokat har tidigare sagt enligt The Daily Beast att hon förnekar att hon har gjort något fel. 


Källa: The Daily Beast/New York Post

Ghislaine Maxwell greps av FBI i början av juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.