Ghafour Mohammadi, 52.
Ghafour Mohammadi, 52.

Ghafour Mohammadi, 52, kämpar för sitt liv

Publicerad

Undersköterskan Ghafour Mohammadi, 52, sköts med flera skott då han färdades i bil i Fittja på lördagen.

Nu kämpar han för sitt liv på sjukhuset.

– Han trivs verkligen med sitt jobb och gillar kollegerna. När jag ringde dit och berättade vad som hänt började hans chef gråta, säger sonen Sarvar Mohammadi.

Under helgen har kurder i Sverige demonstrerat mot våldet i Kurdistan. På lördagen uppstod bråk vid en manifestation i Fittja, som snabbt lugnade ner sig. Men när de kurdiska demonstranterna var på väg att packa ihop för kvällen inträffade ett attentat. Från en bil öppnade någon eld mot den minibuss som några av demonstranterna reste i.

 

LÄS MER: Arim Alipour körde bilen som besköts

 

En person träffades av skotten: Ghafour Mohammadi.

Opererats två gånger

Nu vårdas han på sjukhus och har opererats två gånger för skadorna. På lördagen för att stoppa blödningen, och på söndagen under tolv timmar för att rädda hans ben.

Familjen träffade honom på söndagskvällen, där pappan ligger nedsövd och bevakas av polis.

– Läkaren säger att han mår bra just nu. Jag frågade om han kommer att överleva och läkaren sa: "Absolut, han kommer att klara sig". Han kommer att kunna gå igen, om det inte blir komplikationer senare, säger sonen Sarvar Mohammadi, 21.

Omkring 70 vänner har vakat på sjukhuset.

– Just nu är alla glada och kramar varandra, säger sonen Sarvar Mohammadi.

"Chefen grät"

Han beskriver pappan som en humoristisk person som skämtar mycket för att få andra att skratta och må bra. Inte minst på jobbet, ett äldreboende, är han omtyckt, enligt sonen.

– Han trivs verkligen med sitt jobb och gillar kollegerna. När jag ringde dit och berättade vad som hänt började hans chef gråta.

Ghafour Mohammadi har två barn och jobbar sedan ett år som undersköterska. Han är politisk engagerad sedan 14-årsåldern, enligt vännen Josef Soultani. Båda männen är medlemmar i den väpnade separatistorgansiationen Pejak, Partiet för ett fritt liv i Kurdistan. Pejak har ibland sammankopplats med PKK men Pejak i sig själv förekommer inte på någon lista över terroristorganisationer.

"Trodde inte det skulle hända i Sverige"

Vännen Josef Soultani säger att det inte var oväntat, på grund av det politiska ställningstagandet, att Ghafour Mohammadi eller någon annan skulle attackeras.

– Om man tar steget att jobba politiskt vet man att det kan hända. Men vi trodde inte att det skulle ske i Sverige, säger han.

 

BAKGRUND: Konflikten mellan turkiska staten och kurderna har pågått sedan republiken grundades 1923

 

Också Josef Soultani tänker på den skadade Ghafour Mohammadi som en mycket vänlig person.

– När det är ett sammanträde försöker han få alla att skratta. Man har aldrig tråkigt med honom, trots allt som han har gått igenom. Ibland tror man inte att han är politiker, säger han.

Ingen misstänkt

Dan Andersson, stationsbefäl vid polisen i Södertörn, bekräftar att attentatet utreds som försök till mord.

– Vi utreder det vidare, och har ingen misstänkt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag