Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ghafour Mohammadi, 52, kämpar för sitt liv

Ghafour Mohammadi, 52.

Undersköterskan Ghafour Mohammadi, 52, sköts med flera skott då han färdades i bil i Fittja på lördagen.

Nu kämpar han för sitt liv på sjukhuset.

– Han trivs verkligen med sitt jobb och gillar kollegerna. När jag ringde dit och berättade vad som hänt började hans chef gråta, säger sonen Sarvar Mohammadi.

Under helgen har kurder i Sverige demonstrerat mot våldet i Kurdistan. På lördagen uppstod bråk vid en manifestation i Fittja, som snabbt lugnade ner sig. Men när de kurdiska demonstranterna var på väg att packa ihop för kvällen inträffade ett attentat. Från en bil öppnade någon eld mot den minibuss som några av demonstranterna reste i.

 

LÄS MER: Arim Alipour körde bilen som besköts

 

En person träffades av skotten: Ghafour Mohammadi.

Opererats två gånger

Nu vårdas han på sjukhus och har opererats två gånger för skadorna. På lördagen för att stoppa blödningen, och på söndagen under tolv timmar för att rädda hans ben.

Familjen träffade honom på söndagskvällen, där pappan ligger nedsövd och bevakas av polis.

– Läkaren säger att han mår bra just nu. Jag frågade om han kommer att överleva och läkaren sa: "Absolut, han kommer att klara sig". Han kommer att kunna gå igen, om det inte blir komplikationer senare, säger sonen Sarvar Mohammadi, 21.

Omkring 70 vänner har vakat på sjukhuset.

– Just nu är alla glada och kramar varandra, säger sonen Sarvar Mohammadi.

"Chefen grät"

Han beskriver pappan som en humoristisk person som skämtar mycket för att få andra att skratta och må bra. Inte minst på jobbet, ett äldreboende, är han omtyckt, enligt sonen.

– Han trivs verkligen med sitt jobb och gillar kollegerna. När jag ringde dit och berättade vad som hänt började hans chef gråta.

Ghafour Mohammadi har två barn och jobbar sedan ett år som undersköterska. Han är politisk engagerad sedan 14-årsåldern, enligt vännen Josef Soultani. Båda männen är medlemmar i den väpnade separatistorgansiationen Pejak, Partiet för ett fritt liv i Kurdistan. Pejak har ibland sammankopplats med PKK men Pejak i sig själv förekommer inte på någon lista över terroristorganisationer.

"Trodde inte det skulle hända i Sverige"

Vännen Josef Soultani säger att det inte var oväntat, på grund av det politiska ställningstagandet, att Ghafour Mohammadi eller någon annan skulle attackeras.

– Om man tar steget att jobba politiskt vet man att det kan hända. Men vi trodde inte att det skulle ske i Sverige, säger han.

 

BAKGRUND: Konflikten mellan turkiska staten och kurderna har pågått sedan republiken grundades 1923

 

Också Josef Soultani tänker på den skadade Ghafour Mohammadi som en mycket vänlig person.

– När det är ett sammanträde försöker han få alla att skratta. Man har aldrig tråkigt med honom, trots allt som han har gått igenom. Ibland tror man inte att han är politiker, säger han.

Ingen misstänkt

Dan Andersson, stationsbefäl vid polisen i Södertörn, bekräftar att attentatet utreds som försök till mord.

– Vi utreder det vidare, och har ingen misstänkt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.