När Gessica Notaro, 27, medverkade i Maurizio Costanzo show på italienska Canale 5 dolde hon först sitt ansikte med en scarf.När Gessica Notaro, 27, medverkade i Maurizio Costanzo show på italienska Canale 5 dolde hon först sitt ansikte med en scarf.
När Gessica Notaro, 27, medverkade i Maurizio Costanzo show på italienska Canale 5 dolde hon först sitt ansikte med en scarf.
"Jag vill att ni ska se vad han gjorde mot mig", sa Gessica Notaro i programmet Maurizio Costanzo."Jag vill att ni ska se vad han gjorde mot mig", sa Gessica Notaro i programmet Maurizio Costanzo.
"Jag vill att ni ska se vad han gjorde mot mig", sa Gessica Notaro i programmet Maurizio Costanzo.

Gessica, 27, fick sitt ansikte förstört av syra

Publicerad

Den italienska skönhetsdrottningen Gessica Notaro, 27, framträdde i tv på torsdagen för första gången sedan hon fick sitt ansikte förstört av syra.

Hennes pojkvän Jorge Tavares förnekar attacken, men sitter i fängelse i väntan på rättegång.

– Mitt ansikte är förstört, men mina ansiktsdrag är fortfarande kvar, säger hon till Daily Mail.

Gessica Notaro, 27, medverkade i Maurizio Costanzo show på italienska Canale 5. Till en början dolde hon sitt ansikte med en scarf, men efter en stund valde fotomodellen att ta bort den och sa till tittarna:

– Jag vill att ni ska se vad han gjorde mot mig. Det här är inte kärlek.

Gessica Notaro, som blev tvåa i Fröken Italien 2007, jobbade på ett delfinarium innan hon tvingades tillbringa två månader på ett sjukhus i Rimini efter de fruktansvärda skador hon fick efter att ha fått syra kastat i ansiktet på sig.

Pojkvännen anklagad

Hennes före detta pojkvän Jorge Tavares anklagas för att ha utfört dådet.

– Medan syran frätte bort mitt ansikte satt jag på knä och bad. Jag bad till Gud: "Ta bort min skönhet, men låt mig åtminstone behålla synen".

Under sjukhustiden kunde hon enbart prata med besökare genom ett glasfönster. Hennes mor fick genomgå steriltvätt innan hon kunde gå in i rummet.

Det kommer att dröja ett år innan Gessica Notaro är tillräckligt bra för att kunna genomgå plastikkirurgi. Hon spenderar motsvarande 7 000 kronor i månaden på mediciner för att lindra sin smärta.

Hennes expojkvän sitter i fängelse och väntar på rättegång.

Pojkvännen Jorge Tavares misstänks för attacken mot Gessica.Foto: Maurizio Brambatti / AP TT NYHETSBYRÅN

"Kan inte leva som förut"

– Jag har tillbringat mina två månader av fängelse. Jag kan inte leva som jag gjorde förut. Jag kan inte gå ut i solen är konstant fångad bakom min mask och mitt ansikte gör ont hela tiden, sa Notaro till Daily Mail när hon lämnade sjukhuset.

– Jag måste lägga alla mina pengar på mediciner. Varje halvtimme behöver jag ögondroppar och jag behöver fukta min hud ideligen. Jag kan inte återvända till mitt jobb för jag kan inte vistas i vatten.

– Även när jag är bättre kommer jag att ha mina ärr på insidan i resten av mitt liv. Jag kommer alltid att vara rädd för att gå ut ur min bil och gå hem för jag kommer att gå i genom den där scenen igen och igen.

Gessica Notaro har jobbat som tv-presentatör och har precis spelat in ett album och hon hoppas kunna fortsätta sjunga.

– Mitt ansikte är förstört, men mina ansiktsdrag är kvar. Min mun är intakt och det är min näsa också. Jag känner fortfarande igen mig själv i spegeln. Jag skulle ha varit blind på det här ögat, men är inte det, säger hon och pekar på det öga som inte täcks av en lapp.

– Det viktigaste jag lärde mig den där kvällen var att min röst är kvar. Jag riskerade att förlora den eftersom jag fick syra i munnen, men jag var vaken nog att spotta ut den.

Svartsjuka bakom dådet

Hennes pojkvän var exemplarisk fram till dess att de gjorde slut i augusti förra året. Men sedan blev han svartsjuk och började förfölja henne.

– Så fort som jag gjorde slut blev han galen. Han blev svartsjuk direkt. Han kunde mitt arbetsschema och följde mina rörelser. Om jag kom två minuter för sent till jobbet skickade han ett sms till mig.

Även sedan hon flyttat in till sin nya pojkvän blev hon förföljd av Jorge Tavares och han fortsatte hota henne. Därför bestämde hon sig för sin säkerhets skull att bo ensam. Han ska ha fingerat ett självmord för att hon skulle tycka synd om honom.

Och ännu mer skrämmande han ska ha hotat att kasta syra på henne.

– Jag jobbade på ett delfinarium där de använder syra för att rengöra filter, minns hon.

– Så jag frågade mannen som rengör filtren vad jag skulle göra om han attackerade mig med syra. Skulle jag tvätta mitt ansikte eller inte? Han sa: "Om jag vore du skulle jag inte tvätta det - det finns en sorts syra som gör hål i din hud om du häller vatten på den". Jag sa till och med till mina kollegor att jag funderade på att bära hjälm i bilen för jag var rädd att gå från parkeringsplatsen till mitt hem, säger Gessica Notaro.

"Jag kommer alltid att vara rädd för att gå ut ur min bil och gå hem för jag kommer att gå i genom den där scenen igen och igen", säger Gessica Notaro.

Skickade hotfulla sms

Till slut gick hon till polisen och gav dem bevis, inklusive WhatsApp-meddelanden från Tavares där han hotade att förstöra hennes liv, men han blev bara beordrad att hålla sig borta från henne, men det skärptes sedan.

Den 10 januari efter en sällsynt utekväll med vänner slog Tavares till, tror hon.

– Jag var redan lite spänd för min mamma hade ringt och sagt till mig att han hade ringt och behövde prata med mig genast. Jag förväntade mig att möta honom, men jag förväntade mig inte att han skulle göra det han gjorde.

"Låg gömd bakom några bilar"

– Jag tror att han låg gömd bakom några andra bilar - han måste ha krupit på marken och upp bakom mig. Så fort jag lutade mig ut från fönstret såg jag honom komma mot mig från baksidan av bilen och kastade syra mot mig.

– Jag kände faktiskt flaskans plast mot mitt ansikte. Han höjde sin arm för att vara säker på att han tömde flaskan helt och hållet utan att lämna kvar en endaste droppe. Mitt ansikte brände och jag började förlora synen direkt.

Trots syraattacken är hon inte ute efter hämnd.

– Det enda jag verkligen skulle vilja är att han får se mig och får se vad han har gjort.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag