Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

George W Bushs tårar – tog farväl till sin pappa

Geoge W Bush fick hela kyrkan att skratta under sin pappas begravning. Foto: ALEX BRANDON / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN
I talet berättade George W Bush också om telefonsamtalet när han fått veta att pappan bara hade minuter kvar att leva. Foto: ALEX BRANDON / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. George W Bush fick hela kyrkan att skratta under statsbegravningen av hans pappa – George Bush, den äldre.

Men i slutet kom tårarna.

– Jag prövade hans tålamod men han svarade alltid med den stora gåvan av ovillkorlig kärlek, sa han under sitt sista farväl.

President George W Bush försökte förgäves hålla tillbaka tårarna under det 12 minuter lång talet till sin pappa – USA:s 41:e president George Bush den äldre. 

Men i slutet gick det inte längre:

– Vi kommer att sakna dig. Din anständighet, uppriktighet och goda själ kommer att stanna hos oss för alltid. Men genom tårarna – låt oss se vilken gåva det var att få känna dig och älska dig – en fantastisk och ädel man och den bästa pappan en son eller dotter kan ha, sa han och brast ut i gråt.

Även president Donald Trump och de tidigare presidenterna Barack Obama, Bill Clinton och Jimmy Carter – alla med sina respektive fruar – var på plats i National Cathedral i Washington under gårdagens begravning.

Lockade till skratt

George W Bush inledde talet med att säga att han fått lära sig att "det bästa sättet att dö är att dö ung – så sent som möjligt". Redan där började presidenterna och de andra begravningsgästerna att skratta.

Det var så George W Bush menade att hans pappa, som blev 94 år, hade levt. Han berättade hur George Bush som 85-åring gillade att dra på full gas med sin båt, en Fidelity med en 300 hästkrafter, och hur Secret Service fick kämpa för att hänga med. 

Och han berättade om den där gången George Bush hoppade fallskärm som 90-åring.

– Han landade utanför St. Ann’s i Kennebunkport, Maine – kyrkan där hans mamma gifte sig och som han ofta tillbad. Mamma brukade säga att han valde den platsen ifall fallskärmen inte vecklat ut sig, säger sonen i talet vilket fick begravningsgästerna att återigen skratta högt. 

”Tydlig med sina principer”

George W Bush sa också att hans pappa lärde honom vad det innebär att vara president.

– En president som tjänar sitt land med integritet, leder med mod och agerar med kärlek för medborgarna, sa han och beskrev hur han tror att presidenten kommer att minnas i historieböckerna.

Men framför allt talade han om George Bush som privatperson, som make och pappa.

– Han lärde oss vad det innebär att vara en underbar pappa, farfar och gammelfarfar.

– Han var tydlig med sina principer och stöttande när vi sökte våra egna vägar. Han uppmuntrade och tröstade, men styrde aldrig. Vi prövade hans tålamod – jag vet att jag gjorde det – men han svarade alltid med den stora gåvan av ovillkorlig kärlek.

Blev 94 år gammal

I talet berättade George W Bush också om telefonsamtalet när han fått veta att pappan bara hade minuter kvar att leva.

– Mannen som svarade på telefonen sa: ”Jag tror att han kan höra dig, men han har inte sagt någonting på nästan hela dagen”. Jag sa: ”Pappa, jag älskar dig och du har varit en underbar pappa”. De sista orden han yttrade på jorden var: "Jag älskar dig också".

George Bush gick bort i lördags, 94 år gammal. Republikanen valdes till USA:s 41:a president och var president mellan 1989 och 1993. Efter statsbegravningen i Washington fördes han till sin delstat Texas där ytterligare en begravning kommer att hållas innan han blir jordfäst.