Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

George Soros dömer ut Sverige: ”Är själviska”

Under pandemin har Gisecke haft tillgång till interna resurser och information.
George Soros.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Sverige är egoistiskt som drev på för att EU:s coronastöd ska ges som lån och inte som bidrag. 

Det säger finansmannen George Soros i en intervju med italienska La Repubblica, som refereras av Svenska Dagbladet.

– De är pro-europeiska i grunden, men mycket själviska, säger han.

I juli nådde EU:s ledare, efter segslitna förhandlingar, en överenskommelse om ett coronakrispaket på 7 700 miljarder kronor.

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark, som också kallas de sparsamma fyra, ville från början att stödet skulle vara i form av lån, medan andra länder ville att en större del skulle vara bidrag.

Det slutade med en kompromiss med ungefär hälften bidrag och hälften lån.

Soros: ”Mycket själviska”

Den ungersk-amerikanske finansmiljardären och filantropen George Soros, 90, är kritisk mot de sparsamma länderna, som han anklagar för att ha gjort krispaketet mindre effektivt genom att bara tänka på sig själva.

– Tragedin är att de är pro-europeiska i grunden, men mycket själviska. Och de är mycket sparsamma, säger Soros i en stor intervju med La Repubblica, enligt Svenska Dagbladets referat.

Soros säger sig vara orolig för Europa.

– Jag anser att Europa är mycket sårbart, mycket mer än USA. USA är en av världens mest långlivade demokratier. Men även i USA kan en bluffmakare som Trump väljas till president och underminera demokratin från insidan, säger han till La Repubblica enligt SvD.

Se också:

EU-reporter Ylva Nilsson: Det här innebär överenskommelsen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.