George Soros dömer ut Sverige: ”Är själviska”

Under pandemin har Gisecke haft tillgång till interna resurser och information.
George Soros.
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Sverige är egoistiskt som drev på för att EU:s coronastöd ska ges som lån och inte som bidrag. 

Det säger finansmannen George Soros i en intervju med italienska La Repubblica, som refereras av Svenska Dagbladet.

– De är pro-europeiska i grunden, men mycket själviska, säger han.

I juli nådde EU:s ledare, efter segslitna förhandlingar, en överenskommelse om ett coronakrispaket på 7 700 miljarder kronor.

Sverige, Nederländerna, Österrike och Danmark, som också kallas de sparsamma fyra, ville från början att stödet skulle vara i form av lån, medan andra länder ville att en större del skulle vara bidrag.

Det slutade med en kompromiss med ungefär hälften bidrag och hälften lån.

Soros: ”Mycket själviska”

Den ungersk-amerikanske finansmiljardären och filantropen George Soros, 90, är kritisk mot de sparsamma länderna, som han anklagar för att ha gjort krispaketet mindre effektivt genom att bara tänka på sig själva.

– Tragedin är att de är pro-europeiska i grunden, men mycket själviska. Och de är mycket sparsamma, säger Soros i en stor intervju med La Repubblica, enligt Svenska Dagbladets referat.

Soros säger sig vara orolig för Europa.

– Jag anser att Europa är mycket sårbart, mycket mer än USA. USA är en av världens mest långlivade demokratier. Men även i USA kan en bluffmakare som Trump väljas till president och underminera demokratin från insidan, säger han till La Repubblica enligt SvD.

Se också:

EU-reporter Ylva Nilsson: Det här innebär överenskommelsen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.