Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

George Floyds bror: Ansvariga poliserna borde få dödsstraff

Polisen satt på 47-årige George Floyd tills han kroppen var livlös.
Filmen från platsen visar hur en polis står med knät över George Floyds hals under flera minuter.
Foto: Darnelle Fraizer / Facebook
Protesterhar brutit ut i Minneapolis efter händelsen och flera kräver nu att poliserna som avskedades även ska gripas och ställas inför rätta.
Foto: RONEN TIVONY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / RONEN TIVONY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

WASHINGTON DC. De fyra poliser som sparkades efter att George Floyd, 46, dog vid ett ingripande går fortfarande fria.

I USA höjs röster för att de ska gripas – och familjen kräver rättvisa. 

– De måste dömas och få dödstraff, säger brodern Philonese Floyd till CNN under torsdagen. 

Under natten mot torsdagen utbröt omfattande protester på flera platser i USA efter det uppmärksammade dödsfallet i Minneapolis i måndags. 

George Floyd avled i samband med ett polisingripande sedan han anmälts för att ha försökt använda en förfalskad sedel. På en film som togs på platsen syns hur en av poliserna under flera minuter trycker sitt knä mot Floyds hals när han ligger intill en polisbil på gatan.

– Jag kan inte andas, jag kan inte andas, sa Floyd flera gånger innan han till slut syntes ligga livlös på marken. 

Förklarades död på sjukhus

Flera förbipasserande som såg händelsen uppmanade poliserna att släppa taget om mannen, men fick inte gehör. En ambulans kom senare dit och förde bort Floyd, som förklarades död vid ankomsten till sjukhus. 

En obduktion ska nu genomföras för att fastställa dödsorsaken. Advokaten Ben Crump, som företräder Floyds familj, säger att han vill ha en oberoende obduktion genomförd – han litar inte på myndigheterna i Minneapolis. 

De fyra inbladade poliserna sparkades från sina jobb och uppges enligt lokala medier samarbeta i den utredning som har inletts av såväl lokala myndigheter som FBI.

”Skulle ha varit vid liv”

I USA väcks nu allt fler röster för att poliserna, som ännu går fria, ska gripas efter händelsen. 

Borgmästaren Jacob Frey säger under torsdagen att han menar att det rör sig om mord. 

– Jag menar det. Jag är ingen åklagare men jag vill vara tydlig med att polisen som utförde gripandet dödade någon. Han skulle ha varit vid livet i dag om han hade varit vit, säger borgmästaren till CBS.

Flera polischefer från olika delar av USA har reagerat starkt på det inträffade. 

”George Floyd skulle ha varit vid liv i dag”, skriver polischefen Jorge Colina i Miami på Twitter. 

Familjen kräver dödsstraff

Domaren Andrew Napolitano, juridisk kommentator för Fox News, säger i tv-kanalen att det är självklart att poliserna ska gripas och anklagas för mord.

– Varför går de fria? Varför är de inte inlåsta om vi har en video av mordet?, säger Napolitano. 

Även George Floyds familj har i flera intervjuer sagt att de kräver att poliserna som var inblandade ska gripas och anklagas för mord. 

– De här poliserna, de måste gripas på en gång. Människor vill ha rättvisa nu. De måste dömas och få dödsstraff, säger Philonese Floyd till CNN.

– Min familj kommer aldrig att få se honom igen, hans barn kommer inte att få se honom igen. 

Våldsamma protester

Han uppgav även att familjen kan komma att träffa åklagaren i målet under torsdagen. Brodern berättade att han hade sett filmen från händelsen. 

– Det var svårt, men jag var tvungen att se filmen och när jag tittade … dessa fyra poliser avrättade min bror. Och ambulanssjukvårdarna, de släpade honom över marken utan att försöka med hjärt- och lungräddning, de visade ingen empati, ingen mänsklighet, säger Philonese Floyd.

Efter de första protesterna utanför polishuset i onsdags morse eskalerade protesterna under natten mot torsdagen. Polis använde bland annat tårgas för att skingra folkmassan som kastade stenar, enligt New York Times. Enligt bilder från platsen sattes flera byggnader i brand och flera butiker plundrades.  

I samma område uppges även en man ha skjutits ihjäl av en butiksägare, enligt polisen. 

Protester hölls även på flera andra platser i USA, som Los Angeles och Memphis. 

President Donald Trump uppgav under onsdagen att han har uppmanat FBI och justitiedepartementet att utreda händelsen.

Demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi, kommenterade George Floyds död under sin presskonferens i kongressen på torsdagen. Hon sa då om filmen, som visats i flera amerikanska nyhetskanaler:

– Det vi såg var ett mord, på tv. Och det var inte självförsvar. 

Protester efter ingripandet som ledde till George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.