Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”George Floyd-challenge” – bilderna hånar George Floyd

Bilderna visar kaoset och upploppen i USA
”George Floyd challenge” kritiseras i sociala medier.Foto: Skärmdump/Twitter / Skärmdump/Twitter
Facebook och Instagram har blockat hashtaggen.Foto: Skärmdump/Twitter / Skärmdump/Twitterv

I sociala medier sprids ”George Floyd challenge”, som tycks håna George Floyds död.

Flera plattformar har nu blockat hashtaggen och i Storbritannien har minst tre personer gripits efter att ha deltagit i utmaningen, rapporterar Business insider

Det var den 25 maj som George Floyd kvävdes till döds efter att polisen Derek Chauvin tryckt ned sitt knä mot Floyds hals i flera minuter.

Derek Chauvin, samt tre andra poliser som var med, har gripits och världen över har demonstrationer och protester hållits under parollen ”Black lives matter”.

Samtidigt sprids en ”challenge”, en utmaning, i sociala medier där personer lägger upp bilder där de poserar med sitt ena knä på en annan persons hals och taggar bilden med #GeorgeFloydChallenge, skriver Business insider.

Kritik mot #GeorgeFloydchallenge

Bilderna har mötts av massiv kritik och flera menar att de hånar George Floyds död.

Flera sociala medier-plattformar har blockerat hashtaggen, bland annat Facebook och Instagram.

En talesperson från Facebook säger till New York Post att inlägg taggade med #GeorgeFloydChallenge togs bort eftersom de ”bryter mot våra gemenskapsregler” och ”uppmuntrar till deltagande i en riskfylld viral utmaning”.

https://twitter.com/DaveVescio/status/1268301020058144769?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1268301020058144769&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.businessinsider.com%2Fgeorge-floyd-challenge-banned-facebook-instagram-tiktok-twitter-2020-6https://twitter.com/ABC13News/status/1268188582210134017

Tre gripna i Storbritannien

Minst tre personer i Storbritannien har gripits efter att ha deltagit i utmaningen.

Två män i åldrarna 18 och 19 greps i Northumbria i norra England efter att deras bilder spridits på Facebook och Twitter, skriver The Tab

Männen greps misstänka för att ha orsakat ångest och stress. Händelsen utreddes som hatbrott, men de båda släpptes senare mot borgen.

I skotska Fife greps en 26-årig man för att ha deltagit i utmaningen.

– Polisen i Fife har gripit en 26-årig man med koppling till en bild som anknyter till George Floyds död i USA, vilket har cirkulerat i sociala medier, säger en talesperson från polisen till The Courier.

Nya anklagelserna mot poliserna efter George Floyds död

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.