Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Genus och feminism – het konflikt mellan KD och MP

Anna Herdenstam pratar jämställdhet med jämställdhetsministern. Klippet är från Expressens scen i Almedalen 2019.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch möter...
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
...jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i ”Debatten” i Expressen TV. Start 15.00 på torsdagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jämställdhetsfrågan blir allt viktigare, både för väljarna och för partierna. Nya konfliktlinjer kring feminism och genus har lett till en frontalkrock mellan politiker i frågan.

– Vi feminister behöver steppa upp vårt game nu när de konservativa försöker ta över, säger Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom.

I dag klockan 15.00 möts partiledaren Ebba Busch (KD) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i en debatt i Expressen TV.

Under ledning av Ebba Busch har Kristdemokraterna flyttat fram positionerna i jämställdhetsfrågan. I augusti tillsatte partiet en arbetsgrupp som skulle ta fram ny politik på området. 

Sedan tidigare har partiledaren riktat kritik mot ”genusflum, menskonst och elitfeminism”. Hon har talat om mom-shaming, negativa attityder mot kvinnor som vill vara hemma med sina barn.

Partiet och dess sidoorganisationer leds nu av unga kvinnor: Ebba Busch, 33, ungdomsförbundets ordförande Nike Örbrink, 23, och kvinnoförbundets ordförande Sarah Havernaas, 26.

– Jag tror att det är en del i en medveten strategi. KD går inte alls hem lika väl hos kvinnor som hos män. Det de gör nu är att tvätta bort en ganska gubbig stämpel som finns av partiet, säger Frida Park, opinionsredaktör på tidningen Dagen.

Hon har noterat att partiet riktat in sig på just Miljöpartiet när man har velat skapa konflikt i jämställdhetsfrågan.

– KD har den breda folkmajoriteten på sin sida när det gäller till exempel kvotering av föräldraförsäkringen. Deras idé om att kvinnor far illa om alla ska in i samma form ligger rätt i tiden, säger Frida Park.

Fick börja om

Samtidigt kämpar KD fortfarande med att få bort bilden av partiet som abortmotståndare.

– Man har ju stått bakom svensk abortlagstiftning länge. Men sedan kommer en sådan sak som hur Lars Adaktusson röstat i Europaparlamentet och då får de börja om igen, säger Frida Park.

Just abortfrågan kan vara en anledning till att jämställdhet värderades så högt av väljarna det senaste riksdagsvalet. I valet 2018 kom jämställdhet lite överraskande på tredje plats över de viktigaste frågorna i SVT:s och Göteborgs universitets vallokalsundersökning.

Då ägnade framför allt Socialdemokraterna mycket tid i valrörelsens slutskede åt att prata om att Sverigedemokraterna ville sänka abortgränsen. Sedan dess har SD bytt politik, bland annat efter flera motioner från medlemmar som tyckte att frågan var svår att hantera i valstugorna.

Del av ”kulturkriget”

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, som ansvarar för vallokalsundersökningen, har tidigare förklarat jämställdhetens topplacering med de konfliktdimensioner bortom vänster-höger-skalan som har synts i politiken de senaste åren.

– Det handlar om traditionella värderingar mot mer progressiva värderingar. Det är många som tror att frågan om jämställdhet mellan män och kvinnor kommer att vara en del av kulturkriget som många menar pågår. Det blir en del av allt som har med kultur, identitet och värderingar att göra, sa han till Sveriges Radio efter valet.

I samma val blev det stor uppståndelse när KD ville ha posten som jämställdhetsminister.

Den gick i stället till Miljöpartiet och Åsa Lindhagen. Feminism är en viktig del av Miljöpartiets identitet och jämställdhet har länge varit en prioriterad fråga.

– När vi är ute i skolor och pratar med unga är det den viktigaste frågan för många. De vill prata om tjejers trygghet, rätten till den egna kroppen, säger Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom.

Aida Badeli, Grön Ungdom.
Foto: Grön Ungdom/Pressbild

Hon tycker att den feministiska rörelse hon tillhör måste bli bättre på att möta den utmaning som kommer från höger. Till exempel vill Kristdemokraterna lägga ner den jämställdhetsmyndighet som Miljöpartiet har kämpat för.

– Vi och KD har rakt motsatt inställning till vad jämställdhet är. Vi måste visa att med KD:s politik åker vi tillbaka till 50-talets Sverige, säger Aida Badeli.

Ändrad syn på jämställdhet

Trots en ökad konfliktnivå i debatten finns det i dag ändå en samsyn bland riksdagspartierna om att jämställdhetsfrågorna är viktiga. Det säger Josefina Erikson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Hon har undersökt inställningen till jämställdhet i riksdagen sedan 2006.

– Särskilt män från borgerliga partier ifrågasatte då behovet av mer jämställdhet, vissa menade att det redan hade gått för långt. I våra intervjuer från senaste mandatperioden var det ingen som sade att jämställdheten gått för långt, inte ens företrädare för partier som i andra sammanhang uttryckt sig kritiskt, säger Josefina Erikson.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och KD-ledaren Ebba Busch möts i ”Debatten” i Expressen TV i dag klockan 15. Därefter, klockan 16, möts regionpolitikerna Irene Svenonius och Aida Hadzialic i en debatt om vården. Programledare är Niklas Svensson.

LÄS MER: Nike Örbrink: ”Vågade inte röra mig fritt ute”

LÄS MER: Åtta kvinnor, ett krisparti – vem av dem kan rädda MP? 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Socialliberalernas sista strid 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Se hela migrationsdebatten mellan Åkesson och Hirvonen

Jimmie Åkesson (SD) och Annika Hirvonen (MP) möttes i ”Debatten” i Expressen TV den 14 oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.