Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Genombrottet: Kan förvarna om allvarlig coronasjukdom

Hör smittskyddsläkare Johan Nöjd om smittan i Region Uppsala.
I studien har 123 coronapatienter, vårdade på sjukhus, analyserats.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Norska forskare har hittat ett sätt att tidigt avgöra vilka patienter som löper hög risk att utveckla allvarlig coronasjukdom, skriver Dagbladet.

Det är en biomarkör som mäts i blodet, som kan ge en förvarning om behov av intensivvård – och eventuellt risk för att avlida av covid-19.

Det är forskare vid Akershus universitetssjukhus som har upptäckt en så kallad ”blodprovsmarkör” – ett ämne som enligt en studie, publicerad i tidsskriften Circulation, framträder i blodprov hos patienter som drabbats av svår covid-19.

Ämnet heter Growth Differentiation Factor-15, förkortat GDF-15.

I studien har 123 coronapatienter, vårdade på sjukhus, analyserats. Förhöjda nivåer av ämnet GDF-15 hittades hos fyra av fem patienter.

Ämnet förekom i högre grad hos de som drabbats av allvarliga symtom i samband med covid-19.

Kan tidigt avslöja hög risk

– Vi har kommit fram till att GDF-15 spelar en central roll i bedömningen av risk vid covid-19. Denna blodprovsmarkör kan tidigt avslöja vilka patienter som har en hög risk för allvarlig coronavirussjukdom, säger professor Torbjørn Omland, en av forskarna bakom studien, till Dagbladet.

Blodprovsmarkören hittades bland annat hos patienter som led av hypoxemi, det vill säga låg syremättnad i blodet. Något som är ett förekommande symtom hos coronapatienter, utan att man för den sakens skull har svårt att andas.

– Dessa patienter kan vara kritiskt sjuka, utan att de märker det själva.

”Mycket efterfrågat” 

Enligt Omland är metoden enkel att applicera i sjukvården och skulle kunna innebära att man redan på akutmottagningar skulle kunna få en prognos över patientens läge.

Överläkare Marius Myrstad, vid Bærum sjukhus, säger till Dagbladet att studien är ”intressant”:

– I en situation med stort inflöde av patienter och kanske till och med begränsad kapacitet kommer hjälpmedel som kan hjälpa till att snabbt identifiera patienter som behöver en hög nivå av övervakning och intensivvård vara mycket efterfrågade.

Ny studie visar: De allra flesta som haft covid-19 med symtom utvecklar antikroppar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.