Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Genmodifierade tvillingbebisar – nu döms forskaren till fängelse

Kinesiska vetenskapsmannen He Jiankui döms till tre års fängelse.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Tvillingarna Lulu och Nana genmodifierades av den kinesiska vetenskapsmannen He Jiankui.

Experimentet på bebisarna har väckt stark kritik då många tyckt det varit oetiskt.  

Nu döms han till tre års fängelse.

Den kinesiska vetenskapsmannen He Jiankui döms till tre års fängelse efter att ha genmodifierat tvillingbebisarna Lulu och Nana. 

Det var i slutet på 2018 som He Jiankui gick ut med att han modifierat sju kvinnors embryon under fertilitetsbehandlingar. Med hjälp av gensaxen Crispr-Cas9 hade han förändrat generna hos två tvillingflickor, Lulu and Nana. Han menade att målet med genmodifikationen var att göra tvillingarna immuna mot hiv.

Ingreppen kritiserades starkt och har kallats för oetiska. Nu döms han och två andra personer i forskargruppen.

Jiankui döms för olaglig praktik och bötfälls även med tre miljoner yuan (4 007 806 kronor), enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. 

De två andra i Jiankus forskargrupp har också fällts, men fick lägre straff och böter. Zhang Renli, döms till två års fängelse och bötfälls med 1 miljon youan (1 336 064 kronor). Qin Jinzhou fick lägst straff, med 18 månaders fängelse och böter med en halv miljon yuan (668 044 kronor).

– De har nått botten när det gäller vetenskaplig forskning och medicinsk etik, sa domstolen enligt Xinhua.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.