Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Genmäle till Thomas Mattssons blogg

I dag skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om sin oro för den statliga medieutredningen: "Branschen börjar tvivla på medieutredningen".

Här nedan skriver statens utredare, Anette Novak, ett genmäle:

Tack, Thomas, för att du vill diskutera Medieutredningen, vet hur viktig frågan är för er.

Konstaterar samtidigt att du har faktafel kring bolaget jag representerar, på Interactive Institute Swedish ICT är vi 62 anställda i dag.

Jag föreställer mig att det är svårt att bedöma ett sådant möte, endast baserat på andrahandsinformation. Det är synd att du inte besökte arrangemanget i Husby, det var många som uppskattade formen för mötet.

Vi valde Husby som ort för den först samlingen för att utredningen ska fokusera på hela Sverige, inklusive förorter och landsbygd. Husby uppmärksammas sällan – och om så sker ofta i negativa sammanhang.

Samrådsprocessen har designats för att utredningen ska kunna möta så många intressenter som möjligt; vi har ont om tid då delbetänkandet ska lämnas i oktober.

De bordsvärdar vi hade på platsen var flera med hög kompetens inom området, bland annat märktes Mikael Zackrisson, fd chefredaktör IDG, nu digital strateg på Ziggy Creative Colony, Brit Stakston, författare, digital strateg och en av Sveriges främsta experter på sociala medier ochMartina Wagner, verksamhetsansvarig för medie- och informationskunnighet på Statens Medieråd. Där fanns också representanter från Kulturdepartementets medieenhet och från Institutet för mediestudier.

Den banktjänsteman du refererar till var där i egenskap av mångfaldsexpert. Alla bordsvärdar hade ”sina” teman – men det är klart om en deltagare lyfter ”presstödet” i en grupp om ”digitalt deltagande” så kan det skapa förvirring.

Du behöver inte oroa dig för att något av vikt gått förlorat, allt som sades spelades in och kommer att tas om hand av utredningens forskningsledare och sakkunniga experter.

Jag vill avsluta med det jag sa på samrådet: låt oss se till att det här inte blir ännu en misslyckad utredning. Jag önskar bred medverkan. Det finns flera tillfällen kvar att påverka, jag hoppas du prioriterar att delta. Varmt välkommen!


Anette Novak,

särskild utredare, Medieutredningen


Ps. Vad gäller inbjudningarna baserade vi oss på branschorganisationernas listor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.