Generaldirektörerna sågar M+KD-budgeten

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg är kritisk till att myndigheten måste göra sig av med personal.
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXP
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är inte heller glad för att hans myndighet tvingas till nedskärningar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

M+KD-budgeten tvingar Arbetsförmedlingen och Migrationsverket till nedskärningar.  

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik larmar i ett brev till socialförsäkringsutskottets ledamöter om en ”absurd situation”, medan Arbetsförmedlingens dito Mikael Sjöberg varnar för en ”turbulent period”. 

– Jag är inte säker på att Moderaterna och Kristdemokraterna insett konsekvenserna, säger Sjöberg till DN

Det var i onsdags som Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag antogs i riskdagen. 

Arbetsförmedlingen och Migrationsverket är två myndigheter som väntas få mindre pengar nästa år – vilket väckt oro bland myndighetsledningarna. 

Arbetsförmedlingen räknar med att behöva minska personalstyrkan med sammanlagt 4 500 personer, uppger generaldirektören Mikael Sjöberg för Dagens Nyheter.   

– Det blir en väldigt turbulent period med stora störningar i verksamheten. Jag är inte säker på att Moderaterna och Kristdemokraterna insett konsekvenserna. Det är ett svårt jobb att skriva en budget. Och de har inte varit i kontakt med oss för att pröva sina tankar, säger han till tidningen. 

Risken: Kan bli fler långtidsarbetslösa 

Nästa år minskar anslagen till bland annat personalkostnader med 386 miljoner kronor. 2020 handlar det om ytterligare 800 miljoner kronor. 

Mikael Sjöberg säger dock till DN att budgeten för 2020 ändå ger utrymme för återanställning av runt 2 000 personer. 

Han uppger vidare att M+KD-budgetens stora neddragning i myndighetens verksamhetsbudget riskerar att slå hårt mot de arbetssökande. 

– Vi diskuterar ett stopp för alla nya kommunala extratjänster och moderna beredskapsjobb. Det blir också en begränsning av antalet introduktionsjobb för nyanlända, långtidsarbetslösa och funktionshindrade. Vilket gör det svårare att hålla långtidsarbetslösheten tillbaka, säger Mikael Sjöberg till DN. 

”Kan inte vara lagstiftarens avsikt”

I ett brev till socialutskottets ledamöter som TT tagit del av varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik för ett ”absurt scenario” – där myndigheten kan tvingas säga upp många anställda nästa år, för att behöva rekrytera igen 2020. 

”Det kan inte vara lagstiftarens avsikt med budgetbeslutet”, skriver Mikael Ribbenvik i brevet. 

Om konsekvenserna av nedskärningarna skriver han:

”Köerna, handläggningstiderna och antalet inskrivna i mottagningssystemet skulle öka mycket kraftigt kommande år”. 

Mikael Ribbenvik hävdar dessutom att en stram finansiering skulle kunna leda till en kostnadsökning under ett par år framöver. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.