Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Generaldirektören riskerar att få sparken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Arbetsförmedlingens styrelse saknar förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Det är nu upp till regeringen att avgöra om hur får lämna sitt jobb.

– Jag har informerat regeringen om vårt ställningstagande, säger Christina Johansson, ordförande för arbetsförmedlingens styrelse.

Det var TV4Nyheterna som först rapporterade om att arbetsförmedlingens styrelse inte längre har något förtroende för generaldirektören.

Christina Johansson, ordförande för arbetsförmedlingens styrelse bekräftar detta. Nu är det upp till regeringen att avgöra om Bermudez-Svankvist ska sitta kvar eller avgå.

– Vi har inte längre förtroende för henne. Vi har haft ett strategimöte i dag då styrelsen var samlad, då dök de här nya uppgifterna upp. Jag har informerat regeringen om vårt ställningstagande.

Dagens strategimöte har varit planerat sedan maj och skulle handla om framtidsfrågor. Tidigare i dag  kom uppgifter om att Bermudez-Svankvist använt datatrafik i mobilen i utlandet till en kostnad av 280 000 kronor. Detta blev "en av flera pusselbitar", säger Christina Johansson, till Expressen.se.

"Är oroade"

– Vi är oroade för måluppfyllelse och effektivitet men framför allt hur allmänheten upplever arbetsförmedlingen. Att det här då dyker upp ökar inte förtroendet för myndigheten, säger Christina Johansson.

Kan hon sitta kvar?

– Den frågan äger inte vi det är regeringen som ytterst tillsätter och avsätter generaldirektörer. Jag har informerat regeringen om vårt ställningstagande, sen ligger uppdraget där, säger Christina Johansson.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är inte anträffbar för en kommentar meddelar hennes pressekreterare Niklas Gillström.

– Hillevi sitter i djupa budgetförhandlingar på Harpsund så det är väldigt svårt att få tag på henne. Det är det jag kan säga, jag kan inte hjälpa dig.

Enligt Christina Johansson var Angeles Bermudez-Svankvist närvarande vid dagens möte.

Hur reagerade hon på beskedet?

– Det är Angeles som ska svara på den frågan, det kan inte jag kommentera, säger Christina Johansson.

Årets chef

50-åringen Angeles Bermudez-Svankvist, tandläkare till yrket, har varit generaldirektör för arbetsförmedlingen i fem år.

Angeles Bermudez-Svankvist fick i våras hård kritik av myndighetens chefer i en enkätundersökning gjord av fackförbundet ST. Nästan hälften av cheferna saknade förtroende för generaldirektören.

I senaste numret av arbetsförmedlingens interntidning "På jobbet" intervjuas Bermudez-Svankvist och bemöter kritik som riktats mot henne och myndigheten. Att det ska vara lågt i tak känner hon inte till.

– Det måste vara en lokal företeelse och det är i så fall något för den lokala ledningen att ta tag i, säger hon.

Fakta: Angeles Bermudez-Svankvist

Angeles Bermudez-Svankvist, tandläkare till yrket och 50 år gammal, har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen i fem år.

Hon utsågs 1999 till Årets chef av tidningen Chef och fick 2009 titeln Årets myndighetschef av tidningen Veckans Affärer.

Hon har tidigare under karriären varit vd för St Eriks ögonsjukhus i Stockholm och för Folktandvården i Stockholms län.

Bermudez-Svankvist har kritiserats flera gånger tidigare. Hon fick bland annat sparken som stadsdirektör i Södertälje innan hon hann tillträda posten.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.