Folkhälsomyndighetens bedömning är att vi ännu inte har en allmän smittspridning av coronaviruset i Sverige, och att det alltså fortfarande går att spåra var smittan kommer ifrån.
Men det finns en liten risk att personer med lindriga symptom inte har uppsökt vården, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i Ekots lördagsintervju.
Till Expressen säger han att vi nu måste vara observanta på ”ansamlingar av symptom”.
– Det som är positivt här är att ju mindre symptom, desto mindre smittsam är man. Har man inga symptom alls, bedömer vi inte att det ska finnas någon stor smittsamhet, säger han och fortsätter:
– Problemet är att det finns enstaka personer med måttliga symptom sprider väldigt mycket. Det är det som skiljer coronavirus från andra. Det är det som gör att det har hoppat från Kina till Korea till exempel. Därför måste vi vara observanta på ansamlingar av symptom, säger Johan Carlson.
”Större risk om barnen inte går i skolan”
Folkhälsomyndigheten har nu börjat analysera influensaprover för det nya coronaviruset, men ännu har man inte upptäckt något fall av corona på det viset.
– Men det kommer nog, säger Johan Carlson.
Han tror inte att det finns ett stort mörkertal i Sverige, men att det ”nog” kan finnas resenärer från Italien som ännu inte fångats upp.
– Men nu börjar ju inkubationstiden ha gått från sportlovstiden i alla fall. Ju mer tid som går, desto mindre mörkertal. Vår bedömning är inte att vi har ett stort mörkertal nu, men det kan snabbt ändra sig.
Om vi skulle få fall i Sverige som inte går att koppla till andra utbrott i världen eller personer som vistats där, säger han att det kan bli aktuellt att sätta större grupper i hemkarantän för at man ”inte förstår var den ursprungliga smittan kommer ifrån.”
Samtidigt som flera företag håller personal hemma som rest i riskområden, är Folkhälsomyndighetens rekommendation fortsatt att barn som rest och som känner sig friska kan gå i skolan som vanligt.
Men de skulle kunna smitta andra, föräldrar och morföräldrar?
– De kan smitta andra, men det är nog en större risk att de gör det om de inte går i skolan. Barnen ska också tas om hand, kanske av mormor och morfar eller andra. Man har en mycket bättre kontroll i skolan där lärarna ser om de blir sjuka, än om de ska springa vind för våg.