Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Generaldirektören: ”Mitt skogsbruk får vila”

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist har kritiserats för sitt ägande av skog – detta då han samtidigt leder tillsynen av skogsbruket.

Nu meddelar Herman Sundqvist att han låter sitt skogsbruk vara vilande.

– Synnerligen viktigt att man uppträder opartiskt, säger han i ett uttalande. 

Dagens Nyheter avslöjade för en vecka sedan att Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, äger över 700 hektar skog samtidigt som han själv leder tillsynen av skogsbruket. 

– Det har varit fullständigt känt för regeringen och på regeringskansliet när jag anställdes. Sedan gäller samma sak för mig som för alla andra – det är inte förbjudet att vara skogsägare, sa Herman Sundqvist till tidningen då.

Redan när Herman Sundqvist tillträdde som generaldirektör 2016 ägde han tillsammans med sin fru drygt 420 hektar skog, vilket han anmälde i ett mejl till regeringen, men ett halvår efter han tillträdde, enligt Dagens Nyheter.

Sedan dess har han fortsatt att förvärva skog för totalt 27 miljoner kronor.

Men under tisdagen hade generaldirektören ett möte med näringsminister Ibrahim Baylan (S) där de båda gått igenom den uppkomna situationen och kritiken som riktats mot honom.

Låter skogsbruket vara vilande

Efter mötet uppger Herman Sundqvist i ett pressmeddelande att han låter skogsbruket vara vilande.

– I min roll som chef för myndigheten, liksom för alla anställda i statens tjänst, är det synnerligen viktigt att man uppträder opartiskt och att man också uppfattas som opartisk, säger han i ett pressmeddelande.

– Som ett resultat av dagens möte har jag efter samråd med min fru beslutat att låta vårt skogsbrukande vara vilande. Det innebär att vi under min tid som generaldirektör inte kommer att vidta annat än skogsvårdsåtgärder och åtgärder som är nödvändiga efter exempelvis en storm.

Se även:
Ilska mot vindkraftverken: ”Smäll upp dem på Gärdet eller Bromma”

Sussie Jensen är en av de boende som är kritiska mot de planerade vindkraftverken i Finspång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.