Dan Eliasson, försäkringskassans generaldirektör, twittrande om Åkesson gjorde SD-ledaren rasande. Foto: Sven Lindwall
Dan Eliasson, försäkringskassans generaldirektör, twittrande om Åkesson gjorde SD-ledaren rasande. Foto: Sven Lindwall

Generaldirektören: Kräks på Åkesson

Publicerad

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson skrev på Twitter att han "kräks" på Jimmie Åkesson.

Något som har fått SD-ledaren att reagera starkt.

– Jag förutsätter att ansvarig minister agerar, Eliasson kan inte jobba kvar, säger han till Expressen.

Torsdag kväll medverkade Jimmie Åkesson i SVT Debatt. Där diskuterade han de frågetecken som uppstått efter att han i SVT-programmet "Nyfiken på partiledaren" hävdade att det fanns "hotfulla invandrargäng" under hans uppväxt i Sölvesborg.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson reagerade starkt på Åkessons medverkan och strax efter klockan 22 torsdag kväll skrev han på sitt Twitterkonto: "Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!".

Kräver avgång

Inlägget har blivit mycket uppmärksammat och fått Jimmie Åkesson att kräva generaldirektörens avgång. Men Dan Eliasson ångrar sig inte.

– Jag blir fysiskt illamående när människors lika värde inte respekteras. När jag hör att alla inte ska ha samma rättigheter. Då reagerar jag, säger han till Expressen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson blev å sin tur upprörd när han såg vad Eliasson skrivit.

– Jag tyckte att det var förvånande att en myndighetschef uttryckte sig på det sättet, säger han till Expressen.

Det Dan Eliasson skriver på Twitter hamnar på myndighetens pressrum på internet. Därför menar Jimmie Åkesson att det rör sig om en officiell kanal och att det utgör ett brott mot Regeringsformen.

– Svenska myndigheter ska vara opartiska och sakliga, och det kan man verkligen inte säga att det här är.

– Det är djupt olämpligt. Han har fullständigt undergrävt förtroendet för hela myndigheten och han kan inte jobba kvar, det går inte, säger Åkesson.

Hävdar yttrandefrihet

Han förutsätter nu att ansvarig minister agerar. Dessutom utreder SD själva med hjälp av jurister hur de kan gå vidare.

Men Dan Eliasson tror inte att hans uttalande kommer få några konsekvenser.

– Åkesson får uttrycka sig som han vill. Jag som alla andra har yttrandefrihet i olika samhällsfrågor och jag kommer att fortsätta att reagera starkt på orättvisor och när människor inte får samma rättigheter, säger Eliasson.

Vad har du fått för respons under dagen?

– Jag har aldrig fått så mycket stöd, omtänksamhet och support. Jag sitter här med blommor framför mig och grejer. Det har varit en fin dag, säger Dan Eliasson.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson var inte tillgänglig för kommentarer fredag eftermiddag. Hans pressekreterare Erik Magni säger:

– Vi har fortsatt förtroende för alla våra myndighetschefer tills något annat kommuniceras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag