Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Generaldirektören: Kräks på Åkesson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Eliasson, försäkringskassans generaldirektör, twittrande om Åkesson gjorde SD-ledaren rasande.
Foto: Sven Lindwall

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson skrev på Twitter att han "kräks" på Jimmie Åkesson.

Något som har fått SD-ledaren att reagera starkt.

– Jag förutsätter att ansvarig minister agerar, Eliasson kan inte jobba kvar, säger han till Expressen.

Torsdag kväll medverkade Jimmie Åkesson i SVT Debatt. Där diskuterade han de frågetecken som uppstått efter att han i SVT-programmet "Nyfiken på partiledaren" hävdade att det fanns "hotfulla invandrargäng" under hans uppväxt i Sölvesborg.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson reagerade starkt på Åkessons medverkan och strax efter klockan 22 torsdag kväll skrev han på sitt Twitterkonto: "Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!".

Kräver avgång

Inlägget har blivit mycket uppmärksammat och fått Jimmie Åkesson att kräva generaldirektörens avgång. Men Dan Eliasson ångrar sig inte.

– Jag blir fysiskt illamående när människors lika värde inte respekteras. När jag hör att alla inte ska ha samma rättigheter. Då reagerar jag, säger han till Expressen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson blev å sin tur upprörd när han såg vad Eliasson skrivit.

– Jag tyckte att det var förvånande att en myndighetschef uttryckte sig på det sättet, säger han till Expressen.

Det Dan Eliasson skriver på Twitter hamnar på myndighetens pressrum på internet. Därför menar Jimmie Åkesson att det rör sig om en officiell kanal och att det utgör ett brott mot Regeringsformen.

– Svenska myndigheter ska vara opartiska och sakliga, och det kan man verkligen inte säga att det här är.

– Det är djupt olämpligt. Han har fullständigt undergrävt förtroendet för hela myndigheten och han kan inte jobba kvar, det går inte, säger Åkesson.

Hävdar yttrandefrihet

Han förutsätter nu att ansvarig minister agerar. Dessutom utreder SD själva med hjälp av jurister hur de kan gå vidare.

Men Dan Eliasson tror inte att hans uttalande kommer få några konsekvenser.

– Åkesson får uttrycka sig som han vill. Jag som alla andra har yttrandefrihet i olika samhällsfrågor och jag kommer att fortsätta att reagera starkt på orättvisor och när människor inte får samma rättigheter, säger Eliasson.

Vad har du fått för respons under dagen?

– Jag har aldrig fått så mycket stöd, omtänksamhet och support. Jag sitter här med blommor framför mig och grejer. Det har varit en fin dag, säger Dan Eliasson.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson var inte tillgänglig för kommentarer fredag eftermiddag. Hans pressekreterare Erik Magni säger:

– Vi har fortsatt förtroende för alla våra myndighetschefer tills något annat kommuniceras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.