Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Generaldirektör avgår efter bråken om högskoleprovet

Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding.
Foto: Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding avgår, rapporterar Svenska Dagbladet.

Beskedet kommer efter de många turerna om höstens högskoleprov.

– Politik har gått före hälsa i den här frågan, säger hon till tidningen.

Karin Röding säger till SvD att ansvarsprincipen, att regeringen lyssnar på expertmyndigheter, inte har gällt i frågan om högskoleprovet. Hon menar att politikerna utnämnt sig till större experter än Universitets- och högskolerådet (UHR) och lärosätena som genomför proven.

Därför väljer generaldirektören nu att avgå.

Flera turer om högskoleprovet

Beskedet kommer efter långdragna turer om höstens högskoleprov. 

UHR, tillsammans med lärosätena, har tidigare sagt att det inte går att genomföra proven på ett smittsäkert sätt. Men regeringen och samarbetspartierna öppnade trots det upp för att hålla provet i minskad skala.

– Jag tror att det kan bli svårt, sa Karin Röding till TT då.

UHR pekade på svårigheter med att hinna med förberedelserna som skulle krävas för ett höstprov. Men så under måndagen meddelade januaripartierna att de förväntar sig ett prov. Därtill flaggade de för att en samordnare skulle tillsättas, för att se till att provet blir av.

– Läser man texterna blir det en befälsordning jag inte kan acceptera. Jag får ansvaret men den nationella samordnaren får befogenheterna. För mig hänger ansvar och befogenheter samman och skiljer man på det kan jag inte leda en stor verksamhet, säger Karin Röding till SvD.

Ministern: ”Tråkigt”

Högskoleminister Matilda Ernkrans (S) kommenterar Rödings beslut att avgå.

– Det är tråkigt att Karin Röding har valt att avgå. Vi befinner oss i en svår tid som ställer höga krav på många, inklusive flera av våra myndigheter. Jag önskar Karin lycka till framåt, säger hon till Expressen.

Ministern säger vidare att hon är trygg i myndigheternas fortsatta arbete, och att hon snart kommer att presentera den nya samordnaren. 

– Det är uppenbart att det har funnits olika bilder av hur man ska hantera riksdagspartiernas vilja i den här frågan och vilka krav det ställer på en myndighet och dess ledarskap i en tid som är prövande.

Regeringen vill ge en begränsad skara möjlighet att göra högskoleprovet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.