Det är långt ifrån fullsatt när den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz håller valmöte på Yahalom-teatern i Ramat Gan utanför Tel Aviv. Hejarklacken ropar ”Här kommer Israels näste premiärminister!”, men publiken är mera återhållsam.
Israelerna börjar tröttna när de nu kallas till vallokalerna på måndag för tredje gången på elva månader. Gantz har en god chans att vinna även om premiärminister Benjamin Netanyahu haft medvind i de sista mätningarna.
Kan bli ett fjärde val
Resultatet kan också bli fortsatt politiskt dödläge – och leda till ett fjärde val inom kort.
– Netanyahu är korrumperad, en fara för demokratin. Vi hoppas på förändring. Men det finns risk för ett fjärde val, säger Benny Pogeginsky, 62, och hans fru Debby, 57, båda fastighetsmäklare som har kommit för att lyssna på Gantz hemma i Ramat Gan.

Benny Gantz, 60, hade en lång framgångsrik militär karriär bakom sig när han för drygt ett år sedan bildade mittenpartiet Blåvitt och kastade sig in i den tumultartade israeliska politiken. Främsta – och kanske enda – målet är att få bort premiärminister Benjamin Netanyahu, 70, åtalad för korruption på tre punkter och ”en fara för demokratin”, enligt sina motståndare.
Mamman räddades till Sverige
– Jag är stolt över min bror. Han gör något han tror på och fick de värderingarna från vår mamma. Som fick med sig dem från sin tid i Sverige, säger Ilana Yogev, 56, syster till politikern som kan bli Israels ledare efter måndagens val.
– Vår mamma Malka räddades till Sverige från det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. Hon var 17 år och helt utmärglad. Sverige gjorde allt för henne och gav henne livet tillbaka.

– Mamma brukade säga att man alltid kan välja att göra det man tror på. Andra länder kunde ha gjort en insats, men det var Sverige som gjorde det. Vi har alltid varit tacksamma, säger hon.
Malka Gantz, som då hette Weiss i efternamn, kom till Sverige med Röda korset i andra världskrigets slutskede 1945. Hon genomgick rehabilitering och återhämtade sina krafter – och ”blomstrade upp i Sverige”, enligt dottern.

Växte upp i ”svenskhus”
Efter ett och ett halvt år i Sverige steg hon 1947 ombord på ett fartyg i Trelleborgs hamn som förde judiska invandrare till det dåvarande brittiska mandatet Palestina. Som blev staten Israel ett år senare. På vägen träffade hon sin blivande man Nachum Gantz, judisk flykting från Rumänien, när båten gjorde ett stopp i Italien för att hämta upp flera överlevande från Förintelsen.

Den svenska anknytningen fortsatte. I början av 1950-talet samlade den nybildade Svenska Israelhjälpen med brett politiskt, fackligt och kyrkligt stöd in mer än en miljon kronor till Israel. Pengarna finansierade bland annat 70 svenska trähus i byn Kfar Achim i södra Israel där familjen Gantz bodde. De kunde flytta in i ett ”svenskhus” 1953 – och de flesta av dessa hus står kvar än i dag.
Benny Gantz växte upp med tre syskon och föräldrar i det lilla tvårumshuset – de betraktade det som en stor lyx att ha rinnande vatten och toalett inomhus. Fyrabarnsfamiljen tog också emot judiska flyktingbarn i hemmet.

– Att vår by fick svenskhusen berodde på mammas koppling till Sverige. Mina föräldrar bodde i huset tills de dog, det står kvar som ett annex till vårt nya hus. Vår familj och hela Kfar Achim kommer alltid att vara tacksamma för vår svenska anknytning, säger Ilana Yogev, som bor kvar i byn där hon och hennes man odlar oliver och producerar olivolja.
Smutsig valkampanj
Men i dag har Benny Gantz inte tid att tänka på Sverige. Han är fullt upptagen av slutspurten i valrörelsen som varit smutsigare än någonsin med häftiga personangrepp och massiv produktion av fake news i sociala medier.
Israel gick till val i april och september förra året. Men ingen lyckades bilda regering. Därför är många väljare rätt likgiltiga den här gången.
Detta trots att det inte saknas dramatiska inslag kring valet. Som att Donald Trump presenterade sin kontroversiella plan för israelisk-palestinsk fred nyligen. Och att en korruptionsrättegång mot premiärminister Benjamin Netanyahu startar två veckor efter valdagen.
Netanyahu leder knappt
Netanyahu och hans högerparti Likud har en knapp ledning i mätningarna före oppositionsledaren Gantz och dennes mittenparti Blåvitt. Men inget tyder på att något block i parlamentet, knesset, får en klar majoritet.
– Jag stöder Gantz även om han inte är perfekt. Han är ett rimligt alternativ. Vi måste ha maktväxling, Netanyahu är korrumperad och extrem, säger Yigal Shekel, 57, ekonom, på ett valmöte med Gantz i Ramat Gan.

Temperaturen är högre på Netanyahus valmöten. I södra Tel Aviv, ett av Likuds starka fästen, trängs och köar människor utanför eventlokalen Lee för att komma in och lyssna på ledaren.
– Netanyahu har gjort ett bra jobb i elva år, både vad gäller säkerhet och ekonomi. Jag litar bara på honom, han är ett föredöme. Han är som en schackmästare, varje drag är överlagt, säger Yafit Simon, 50, företagare i Tel Aviv.

Personer, inte ideologi
Mycket handlar om personer, mindre om ideologi. För eller emot Netanyahu, det är frågan. Netanyahu säger att Gantz är oerfaren och inkompetent. Gantz beskriver Netanyahu som en fara för demokratin, en israelisk motsvarighet till Turkiets Erdogan.
Premiärministern ska den 17 mars infinna sig i rättssalen i Jerusalem, han är åtalad på tre punkter för korruption. Men att det verkligen nu gått till åtal och rättegång tycks inte påverka väljarna i nämnvärd omfattning.
Ungefär hälften av israelerna vill få bort honom, men den andra halvan ifrågasätter anklagelserna och anser att han är utsatt för en konspiration av ”etablissemanget”.
Vågmästare viktigast i valet
Den viktigaste personen i valet är inte de två huvudkandidaterna utan Avigdor Liberman, ledare för det lilla partiet Israel vårt hem som främst företräder invandrare från före detta Sovjet. Han har tidigare alltid stått till höger, nu profilerar han sig som motståndare till de ortodoxt judiska partierna – och väntas få en vågmästarroll mellan blocken.

Många av Libermans anhängare är på plats när han framträder i den kommunala hörsalen i Bat Yam, en förstad till Tel Aviv med många ryskspråkiga invånare.
– Liberman håller fast vid sina ideal, viker sig inte, står stark mot alla motståndare. Det är bra att han kämpar mot religiöst tvång. Jag vill ha kollektivtrafik och öppna affärer på sabbaten, allt för mycket pengar går till religiösa skolor, säger Natalie Elal, 38, advokat och politiker i Libermans parti, från Rishon Lezion.

Tredje valet
Israel väljer nytt parlament, knesset, den 2 mars. Det är tredje valet på elva månader. I de två senaste valen lyckades inget block få en majoritet av de 120 platserna i knesset.
HÖGERN/RELIGIÖSA
• Likud (samling). Mångårigt regeringsparti som lett högerkoalitioner. Ledare: Benjamin Netanyahu.
• Yamina (till höger). Allians mellan högerpartier och religiösa. Ledare: Naftali Bennett.
• Shas. Ortodoxt parti stött av orientaliska judar. Ledare: Aryeh Deri.
• Förenad Tora-judendom. Ortodoxt parti stött av ashkenasiska (europeiska) judar. Ledare: Yaakov Litzman.
MITTEN/VÄNSTERN
• Blåvitt. Mittenparti och det främsta oppositionspartiet. Ledare: Benny Gantz.
• Arbetarpartiet (i allians med vänsterpartiet Meretz). Det tidigare statsbärande socialdemokratiska partiet. Ledare: Amir Peretz.
• Förenade listan. Allians mellan fyra arabiska partier. Ledare: Ayman Odeh.
VÅGMÄSTARE
• Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem). Antireligiöst högerparti, främst stött av invandrare från före detta Sovjet. Ledare: Avigdor Liberman