Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gemensam motion mot monarkin

Niclas Malmberg, MP, anser inte att det är relevant att majoriteten av invånarna fortfarande anser att vi ska ha kvar kungahuset.
Foto: Alex Ljungdahl
– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger Niclas Malmberg, MP.
Foto: Miljöparitet

Företrädare från fem partier går i dag ihop i en gemensam motion för att avskaffa monarkin. 

Nu ställer sig också en centerpartistisk riksdagsledamot bakom kravet. 

– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger Niclas Malmberg, MP. 

Förra året gick Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet ihop i en gemensam motion med målet att avskaffa monarkin.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna tar i sina respektive partiprogram ställning mot monarkin men det är ingen fråga något av partierna driver aktivt.

Nu gör de ett nytt försök och den här gången är också en företrädare från Centerparitet med, riksdagsledamoten Johanna Jönsson.

– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt. Det vi föreslår i motionen är en utredning om hur monarkin ska kunna utvecklas och att vi ska utreda formerna för vilket statsskick vi ska ha i stället, ett demokratiskt statsskick utan inslag av att man ska kunna ärva en position, säger Niclas Malmberg, MP.

Motionärerna Rasmus Ling (MP), Mia Sydow Mölleby (V), Maria Weimer (L), Mathias Sundin (L), Johanna Jönsson (C), Yasmine Larsson (S) och Hillevi Larsson (S) motiverar sina krav i motionen:

"Sverige ska vara ett jämlikt land där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter". 

Stödet har minskat enligt undersökningar

När Dagens Nyheter och Ipsos i en opinionsmätning 2013 frågade hur många som ville behålla monarkin svarade 64 procent ja, en minskning från 80 procent år 2005.

Niclas Malmberg, MP, anser inte att det är relevant att majoriteten av invånarna fortfarande anser att vi ska ha kvar kungahuset men hoppas på en större debatt.

– Vi bygger ju inte det här på någon populism utifrån vad människor gillar eller inte utan utifrån vad vi menar är en mer demokratiskt korrekt situation. Men visst behövs det ett fortsatt opinionsarbete för att få en majoritet av befolkningen att vilja göra en förändring, säger han.

I väntan på att monarkin ska avskaffas vill motionärerna också se en rad andra förändringar.

• Avskaffa statschefens åtalsimmunitet.

• Avskaffa bekännelsetvånget för statschefen (dvs en religionsfrihet för alla medborgare).

• Avskaffa kravet på att prinsar och prinsessor inte får ingå äktenskap ifall inte regeringen efter hemställan från konungen godkänt.

• Avskaffa förbudet för tronföljare att lämna riket utan konungens vetskap och samtycke.

• Krav på insyn i kungliga hov- och slottsstatens ekonomi och verksamhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.