Niclas Malmberg, MP, anser inte att det är relevant att majoriteten av invånarna fortfarande anser att vi ska ha kvar kungahuset. Foto: Alex LjungdahlNiclas Malmberg, MP, anser inte att det är relevant att majoriteten av invånarna fortfarande anser att vi ska ha kvar kungahuset. Foto: Alex Ljungdahl
Niclas Malmberg, MP, anser inte att det är relevant att majoriteten av invånarna fortfarande anser att vi ska ha kvar kungahuset. Foto: Alex Ljungdahl
– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger Niclas Malmberg, MP. Foto: Miljöparitet– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger Niclas Malmberg, MP. Foto: Miljöparitet
– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger Niclas Malmberg, MP.  Foto: Miljöparitet

Gemensam motion mot monarkin

Publicerad

Företrädare från fem partier går i dag ihop i en gemensam motion för att avskaffa monarkin.

Nu ställer sig också en centerpartistisk riksdagsledamot bakom kravet.

– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt, säger Niclas Malmberg, MP.

Förra året gick Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet ihop i en gemensam motion med målet att avskaffa monarkin.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna tar i sina respektive partiprogram ställning mot monarkin men det är ingen fråga något av partierna driver aktivt.

Nu gör de ett nytt försök och den här gången är också en företrädare från Centerparitet med, riksdagsledamoten Johanna Jönsson.

– Vi vill att kungadömet ska avvecklas helt. Det vi föreslår i motionen är en utredning om hur monarkin ska kunna utvecklas och att vi ska utreda formerna för vilket statsskick vi ska ha i stället, ett demokratiskt statsskick utan inslag av att man ska kunna ärva en position, säger Niclas Malmberg, MP.

Motionärerna Rasmus Ling (MP), Mia Sydow Mölleby (V), Maria Weimer (L), Mathias Sundin (L), Johanna Jönsson (C), Yasmine Larsson (S) och Hillevi Larsson (S) motiverar sina krav i motionen:

"Sverige ska vara ett jämlikt land där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter".

Stödet har minskat enligt undersökningar

När Dagens Nyheter och Ipsos i en opinionsmätning 2013 frågade hur många som ville behålla monarkin svarade 64 procent ja, en minskning från 80 procent år 2005.

Niclas Malmberg, MP, anser inte att det är relevant att majoriteten av invånarna fortfarande anser att vi ska ha kvar kungahuset men hoppas på en större debatt.

– Vi bygger ju inte det här på någon populism utifrån vad människor gillar eller inte utan utifrån vad vi menar är en mer demokratiskt korrekt situation. Men visst behövs det ett fortsatt opinionsarbete för att få en majoritet av befolkningen att vilja göra en förändring, säger han.

I väntan på att monarkin ska avskaffas vill motionärerna också se en rad andra förändringar.

• Avskaffa statschefens åtalsimmunitet.

• Avskaffa bekännelsetvånget för statschefen (dvs en religionsfrihet för alla medborgare).

• Avskaffa kravet på att prinsar och prinsessor inte får ingå äktenskap ifall inte regeringen efter hemställan från konungen godkänt.

• Avskaffa förbudet för tronföljare att lämna riket utan konungens vetskap och samtycke.

• Krav på insyn i kungliga hov- och slottsstatens ekonomi och verksamhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag