Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Gellert Tamas har fel om de apatiska barnen"

För att Tamas skulle ha haft en chans att framstå som trovärdig bland dem som brytt sig om att sätta sig in i frågan hade det varit nödvändigt att han i boken förklarat varför:
1 antalet barn som var förment apatiska kom att öka från 0 till mer än fyrahundra på några få år för att därefter minska till närmare 0 igen,
2 varför tillståndet nästan enbart kom att drabba barn i flyktingfamiljer där frågan om asyl ännu ej avgjorts eller avgjorts till familjens nackdel,
3 varför endast flyktingbarn som levat tillsammans med sina familjer drabbats men inte flyktingbarn som kommit ensamma till Sverige,
4 varför endast barn i familjer som kommit från stater i forna Sovjetunionen och Jugoslavien drabbats,
5 varför inte svenska barn som varit utsatta för svåra påfrestningar drabbats.

Vidare borde han ha talat om att barnen i själva verket inte var apatiska. Att vara apatisk innebär att man är håglös, uppgiven och utan initiativkraft. De flesta av de barn det här var fråga om var i flertalet fall i stället medvetslösa.
Gellert Tamas saknar - vad jag vet - medicinsk utbildning. Om han låtit konsultera några kvalificerade läkare hade han dock kunnat upplysas om att man inte blir medvetslös till följd av traumatiska upplevelser. I stället har han lyssnat på några få läkare som uppenbarligen haft en egen agenda med mera politiska än medicinska förtecken.

Tomas J Eriksson, docent och Leg läkare, specialist i allmän psykiatri, om Gellert Tamas bok om de apatiska flyktingbarnen.

Läs hela artikeln här.


Vad är status för dig?

Karin Eder Ekman: - Över 200 kvadrat på Östermalm.
PM Nilsson: - Att ha koll på öl och segla vackra båtar.  
Leo Lagercrantz:
- En snygg fru och många barn.

Har USA/Israel rätt att bomba bort Irans kärnvapen?

Karin Eder Ekman: - Nej, en världsordning som tillåter sådant blir i längden instabil.
PM Nilsson: - Självklart. Om den fria världen ska hindra en islamistisk bomb bör den göra det.
Leo Lagercrantz:
- Inte bara rätt. de har en skyldighet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.