Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gejsern” slungar vattnet 9 600 kilometer ut i rymden

Mer från rymden: Svarta hålet – miljarder gånger större än solen
Foto: dottedhippo / iStockphoto

Det är som en gigantisk gejser.

Astronomer har upptäckt en vattenstråle från Saturnus måne Enceladus – 9 600 kilometer ut i rymden.

Enceladus anses vara en av de platser där utsikterna att hitta liv utanför jorden är som störst. På Saturnus måne finns det ett stort och djupt saltvattenshav – man tror att hela månen är täckt av vatten – under ett tjockt lager av is. Det är sedan tidigare känt att månen skickar ut vattenånga i rymden, men det är första gången man noterat ett så stort utsläpp.

– Vi blev imponerade över hur stort och utsträckt det var, säger Geronimo Villanueva, som ledde studien av fenomenet, enligt The Guardian

Det var i november som forskarna observerade Enceladus med hjälp av James Webb-teleskopet och fångade vad de kallar för en ”extraordinärt omfattande plym”. 

En fjärdedel av jordens omkrets

Genom mätningar har de kommit fram till att Enceladus förlorade 300 kilo vatten i sekunden under utbrottet, som alltså skickade vattenånga omkring 9 600 kilometer ut i rymden. Det är en fjärdedel av jordens omkrets. 

Forskningsresultatet är publicerat i Nature Astronomy och forskningsgruppen konstaterar att upptäckten illustrerar vilken kraft som finns i James Webb-teleskopet när det gäller att förstå vattenvärldar på andra planeter i detalj.

”Det öppnar ett nytt fönster i utforskningen av Enceladus... samtidigt som vi förbereder för andra uppdrag”.

Gigantiskt svart hål har upptäckts

Kan vara det största någonsin som registrerats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.