Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Geir Lippestad kan ha gynnat Breivik i ny bok

Anders Behring Breiviks tidigare försvarare Geir Lippestad slipper dras inför advokatsamfundets disciplinnämnd för sin nya bok.

Men samtidigt säger man att publiceringen inte är oproblematiskt

I boken "Det vi kan stå for" har Geir Lippestad beskrivit ett år som försvarare till Norges värsta massmördare. Efterspelet har handlat om att han kan ha brutit mot advokaternas tystnadsplikt och respekten för klientens privatliv.

Nu har det norska advokatsamfundet dock beslutat att det inte finns anledning att ta upp frågan i disciplinnämnden.

– Jag är glad att advokatsamfundet har gjort en grundlig genomgång där de har varit angelägna om att få fakta på bordet och konstaterat att inga advokatetiska regler har brutits, säger Lippestad enligt  norska Aftenposten..

Kan ha tjänat Breiviks intressen

Men även om advokatsamfundet anser att boken ska slippa disciplinnämnden så kritiserar de publiceringen i ett pressmeddelande:

"Styrelsen vill dock tillägga att detta inte ska tolkas som att den anser att det är oproblematiskt att publicera en bok som innehåller beskrivningar av en klient även om den har gett sitt samtyckt till detta. Detta är speciellt viktigt om det i boken görs negativa beskrivningar av klienten. En advokat måste göra en oberoende bedömning av konsekvenserna av att han eller hon skriver en bok som klienten själv tror kommer att tjäna sina egna intressen."

De skriver också att det inte tydliggjorts att Behring Breivik, i april 2012, lyft sekretessen från Lippestad och uppmanat honom att skriva en bok om de egna upplevelserna efter 22 juli 2011.

Behring Breivik har själv bekräftat att han har fortsatt förtroende för Lippestad efter att ha läst boken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.